IMAJU LOŠIJE ZUBE: Sportisti bi češće morali kod stomatologa

Istraživanje

IMAJU LOŠIJE ZUBE: Sportisti bi češće morali kod stomatologa

Ostali sportovi -
Istraživači u novoj studiji navode da su sportistima loši zubi zbog velikog unošenja ugljenih hidrata, poput previše slatkih energetskih napitaka koje redovno konzumiraju

Stomatolozi su došli do "iznenađujućeg" otkrića koliko loše zube su imali pregledani sportisti na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, piše britanski medicinski časopis “Britiš žurnal ov sport medisin”.

Jedna petina ispitanih sportista je navela da im loša oralna higijena negativno utiče na kvalitet treninga i takmičenja. Naučnici navode da su najčešći stomatološki problemi karijes, erozija zuba i bolesti desni. U studiji se navodi da sportisti inače imaju lošije zube od drugih ljudi.

Istraživači u novoj studiji navode da su sportistima loši zubi zbog velikog unošenja ugljenih hidrata, poput previše slatkih energetskih napitaka koje redovno konzumiraju.

U studiji se navodi da stres od treninga i takmičenja utiče na imunitet, čime se povećava opasnost od bolesti zuba, a profesionalni sportisti, usredsređeni na treninge i takmičenja, često ne razmišljaju o higijeni zuba.

Tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, od 302 pregledana sportiste, 55 odsto je imalo karijes, 45 odsto erozije zuba, a 76 odsto probleme s desnima.

Naučnici dodaju da oni koji ne peru zube najmanje dva puta dnevno imaju povećan rizik od dobijanja nekog srčanog oboljenja, kao i od upala u organizmu. Takve upale u telu mogu da uspore oporavak sportske povrede, zaključeno je u studiji.

Pre godinu dana, fudbaler Vest Hema i bivša velika nada Mančester junajteda, 20-godišnji Ravel Morison napustio je pripreme svog tima u Nemačkoj zbog, činilo se, obične zubobolje. Međutim, po dolasku kući i odlasku kod stomatologa doživeo je šok pošto mu je zubar savetovao da pod hitno izvadi sedam zuba. Neko vreme posle operacije morao je da nosi zaštitu, a posle toga bili su mu stavljeni i implantati koji su koštali 28.000 funti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track