NEZAUSTAVLJIV: Novosađanin bajsom preko Anda do Rija!

Nova avantura svetskog putnika

NEZAUSTAVLJIV: Novosađanin bajsom preko Anda do Rija!

Ostali sportovi -
Pedale Od zapadne do istočne obale Južne Amerike prevaliću više od 5.000 kilometara, kaže za Kurir Zoran Zivlak iz Novog Sada
1 / 2

Gospodar kilometara!Da Zoran Zivlak, čuveni novosadski triatlonac i profesor geografije, nema nameru da siđe s bicikla dok na dva točka ne obiđe planetu, dokazuje i njegova nova avantura. U susret Mundijalu, čiji će domaćin ovog leta biti Brazil, Zoran je odlučio da se provoza od zapadne do istočne obale Južne Amerike i prevali više od 5.000 kilometara.

Mendoza
Mendoza

Nov sportski pohod Zoran je nedavno započeo iz Čilea, učešćem na Panameričkom kupu u triatlonu. Boravak u toj zemlji iskoristio je i da uživa u velikom derbiju čileanskog fudbala Univerzidad de Čile - Kolo-Kolo.- Rivalstvo igrača i navijača nalik je onom protagonista našeg „večitog derbija“. Trenutno se nalazim u Mendozi u Argentini. Stigao sam vozeći preko Anda na nadmorskoj visini od 3.200 metara. Ovo je bila jedna od najzahtevnijih, ali i najlepših etapa - kaže za Kurir Zoran i otkriva suštinu svoje južnoameričke misije:

Santjago de Čile
Santjago de Čile

- Svestan sam da je preda mnom ogroman put, ali sam odlučan da biciklom povežem gradove u kojima su do sada, na tlu Južne Amerike, igrana finala svetskih prvenstava. Nakon boravka u Santjagu, gde je prvenstvo održano 1962, nameravam da posetim Buenos Ajres, domaćina Mondijala 1978. godine - otkriva Zivlak, koji posebno ističe jednu destinaciju:- Najviše se radujem urugvajskoj prestonici Montevideu, u kojem je održano prvo Svetsko prvenstvo 1930. Gorim od želje da vidim čuveni stadion Park sentral, na kojem su briljirali Moša, Tirke i drugovi. Bjeline filmove sam odgledao bez daha, ali će ovo, uveren sam, biti neponovljivo fudbalsko iskustvo za mene - priznaje Zoran.Putovanje će završiti u Rio de Žaneiru, u kojem je finale SP odigrano 1950. godine.

Put oko svetaPOČELO OD OLIMPIJSKIH IGARAPut oko sveta biciklom započeo sam 2008. godine, 10.000 kilometara dugom vožnjom do Pekinga i OI. Godinu dana kasnije, od Brizbejna do Sidneja prevalio sam 2.500, a 2010. još 6.000 kilometara, vozeći od Južne Afrike do Kenije. Tada sam spojio dva svetska prvenstva - fudbalsko u Južnoafričkoj Republici i košarkaško u Turskoj. Nakon vožnje sa jedne na drugu obalu Južne Amerike, u pedalama i točkovima imaću 31.000 kilometara - kaže Zoran.

Zoranov plan puta1. Valparaiso (Čile),2. Santjago (Čile),3. Kordoba (Argentina),4. Buenos Ajres (Argentina),5. Montevideo (Urugvaj),6. Kataratas del Iguazu (Paragvaj),7. Sao Paulo (Brazil),8. Rio de Žaneiro (Brazil)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track