SP NA DVA TOČKA: Preko visokih Anda i pampa do Marakane i Kopakabane
Foto: Kurir štampano

Neverovatan poduhvat novosadskog triatlonca

SP NA DVA TOČKA: Preko visokih Anda i pampa do Marakane i Kopakabane

Ostali sportovi -
Zoran Zivlak od kraja marta do druge polovine juna prevalio 5.000 kilometara sa zapadne na istočnu obalu Južne Amerike
1 / 3 Foto: Kurir štampano

Vredelo je „žrtvovati“ telo i novac i svim čulima uživati u prirodnim lepotama Zelenog kontinenta, ali i gostoljubivosti Čileanaca, Argentinaca, Urugvajaca, Paragvajaca i, naravno, Brazilaca, domaćina Mundijala, koji ulazi u najdramatičniji deo.Ovim rečima Zoran Zivlak, prekaljeni novosadski triatlonac i profesor geografije, opisuje 5.000 kilometara dugo putovanje sa zapadne na istočnu obalu Južne Amerike, koje je prethodnih dana okončao u Rio de Žaneiru.

Umor, znoj i grčevi ništa su spram bajkovitog prizora gorostasnih Anda, nepreglednih argentinskih pampa, posete Montevideu i Sao Paulu:- Brazilski megalopolis koji živi za fudbal bukvalno me je oborio s nogu. Videti Marakanu, hram fudbala, i posetiti Kopakabanu sigurno je san svakog muškarca s naših prostora. Da mogu, ostao bih ovde još dve godine i dočekao narednu Olimpijadu. Nastojaću da se vratim u Rio i prisustvujem sledećoj najvećoj planetarnoj sportskoj priredbi - priča za Kurir Zivlak.

Ovim putovanjem Zoran je želeo da biciklom poveže gradove u kojima su do sada, na tlu Južne Amerike, igrana finala svetskih prvenstava. Najveći utisak na njega je ostavila urugvajska prestonica Montevideo, gde su 1930. godine Tirke, Moša i drugari zadivili svetsku fudbalsku javnost. Ni sanjao nije da će u Rio de Žaneiru nabasati na autora knjige „Montevideo, bog te video“, po kojoj su snimljeni film i TV serija:- Ispred „Doma flamenka“, najpopularnijeg kluba u Brazilu, ali i na svetu, opazio sam čuvenog novinara Vladimira Stankovića. Poslednji put sreli smo se pre četiri godine na Mundijalu u Južnoj Africi - naveo je Zivlak.

Neverovatan čovekU PEDALAMA 31.000 KM- Put oko sveta biciklom započeo sam 2008. godine, 10.000 kilometara dugom vožnjom do Pekinga i OI. Godinu dana kasnije, od Brizbejna do Sidneja prevalio sam 2.500, a 2010. još 6.000 kilometara, vozeći od Južne Afrike do Kenije. Tada sam spojio dva svetska prvenstva, fudbalsko u Južnoafričkoj Republici i košarkaško u Turskoj. U pedalama imam 31.000 kilometara - tvrdi Zivlak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track