Vladimir Batez: Oživećemo vojni sport
Foto: Dado Djilas

Najavio nove akcije

Vladimir Batez: Oživećemo vojni sport

Ostali sportovi -
S vojskom smo se dogovorili da naši vrhunski reprezentativci igraju na Zimskom i Letnjem svetskom prvenstvu, kaže gensek Sportskog saveza

Sajam sporta, koji je u novembru održan u Beogradu, bio je najposećeniji od svih prošlogodišnjih sajmova. Čak su i iz Evrope stigli pozitivni komentari, pa su tako Sportski savez Srbije, kao tehnički organizator, i Ministarstvo omladine i sporta, kao pokretač čitavog projekta, odlučili da sajam postane tradicionalni.To je za Kurir potvrdio i Vladimir Batez, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije.- Sajam se pokazao kao prava stvar. Svi sportovi imali su prezentaciju i najmlađi posetioci mogli su da se pronađu u nekom sportu. Tu je bilo i nekoliko vrhunskih sportista, koji su se družili s mališanima. Zahvalni smo Ministarstvu omladine i sporta što nas je prepoznalo kao tehničkog organizatora. Dobili smo pozitivne ocene, mada želimo da budemo još bolji - izjavio je Batez.Ušli smo u predolimpijsku godinu, kad Sportski savez Srbije očekuju velike obaveze.- Naša obaveza je da brinemo i o neolimpijskim sportovima, ne samo o olimpijskim. Takođe, ove godine ćemo se truditi da i vojni sport podignemo na viši nivo. S vojskom smo već obavili neke razgovore da naši vrhunski reprezentativci nastupaju na Zimskom svetskom prvenstvu u Švedskoj i Letnjem svetskom prvenstvu u Koreji. To je nešto novo i očekujemo mnogo.Sportski savez Srbije je partner Ministarstva omladine i sporta?- Zadovoljni smo saradnjom. Smatram da smo pravi partner. Prošla godina bila je turbulentna, bile su poplave, izbori, tako da ove godine očekujemo da ćemo se više baviti sportskim stvarima. To ne znači da ćemo prestati s humanitarnom akcijom jer, kao što je poznato, u minulom periodu smo na razne načine pomagali ugroženima u poplavama.Akcija Sportskog saveza Srbije pod nazivom „Šta treniraš“ postala je tradicionalna?- Akcija će biti nastavljena i biće podignuta na viši nivo. Ona promoviše zdrave vrednosti sporta, da deca s lokala koja se bave sportom ili tek planiraju da se bave mogu lakše da se opredele, da vide šta je zastupljeno u njihovoj opštini. Dosad je učestvovalo više od 30.000 dece, a akciju podržava Ministarstvo omladine i sporta. Kao nevladina organizacija možete konkurisati i kod raznih fondova, pogotovo EU fondova. Da li razmišljate o tome?- Da. Sportski savez Srbije to dosad nije radio, ali to smo uvrstili u program za 2015. godinu. Edukacija ljudi koji vode sport je potrebna u Srbiji.

Pripreme za RioPREDOLIMPIJSKA GODINAKoji su još planovi za 2015?Ovo je predolimpijska godina. Brojne naše sportiste očekuju kvalifikaciona nadmetanja, a obaveza Sportskog saveza Srbije je da pomaže i neolimpijske sportove. Ministar Vanja Udovičić najavio je ciljeve za naredni period, a to su olimpijske medalje u Riju, privatizacija u sportu, školski sport i masovni sport. To je u Evropi razvijeno. U Britaniji je, recimo, veliki procenat onih koji se bave sportom više od 60 godina, kod nas nije nijedan odsto. Fizička aktivnost može da predupredi mnoge stvari i zato je sport potreban svima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track