HASANI: Divac mi je čestitao na prijemu Kosova u MOK, ali se nije radovao
Foto: Fonet

Predsednik OKK tvrdi da bi sport trebao da bude iznad politike

HASANI: Divac mi je čestitao na prijemu Kosova u MOK, ali se nije radovao

Ostali sportovi -
Hasani je rekao i da je "99 odsto siguran" da će Kosovo do kraja ove godine postati članica i UEFA i FIFA, uprkos pravnim preprekama

PRIŠTINA - Predsednik Olimpijskog komiteta Kosova (OKK) Besim Hasani rekao je da članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) veliki napredak za sportske radnike u njegovoj domovini i dodao da bi sport trebao da bude "iznad politike".

Hasani je rekao i da je "99 odsto siguran" da će Kosovo do kraja ove godine postati članica i UEFA i FIFA, uprkos pravnim preprekama.

"Međunarodna zajednica je shvatila našu veliku želju da budemo članica MOK. U trenutku priznanja nije bilo prepreka za članstvo, jednoglasno su nas prihvatili i sada smo punopravni članovi", kazao je Hasani.

Međunarodni olimpijski komitet priznao je početkom decembra Kosovo i tako mu omogućio da nastupa na svim njegovim takmičenjima sa sopstvenim obeležjima. Hasani je rekao da je put do punopravnog članstva u MOK bio težak sa mnogo prepreka.

"Odmah posle proglašenja nezavisnosti 2008. godine u Srbiji je postojala platforma da se ne dozvoli priznanje naše organizacije, ali mislim da sport treba da bude iznad politike, treba da prednjačimo u tome", rekao je Hasani.

"I ranije je bilo ratova, pa su na kraju suprotstavljene strane sedele zajedno i razgovarale. Preko sporta možemo da načinimo dobar korak, samo situacija mora malo da se smiri, jer je ovo sve još uvek sveže", dodao je on.

Sportske institucije Kosova neće se zaustaviti na prijemu u MOK, već će želeti da postanu članice i drugih organizacija. Hasani je kazao da "nema prepreka" za priznanja sportskih Saveza Kosova.

"Nema više prepreka da se priznaju kosovski Savezi. Sada će sve više i više dolaziti do toga. Jedino će biti teško da Fudbalski savez Kosova bude priznat, jer u Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) u statutu postoji prepreka, a to je da moramo da budemo članovi Ujedinjenih nacija", rekao je Hasani.

On je ocenio da u tome "nema logike". "Nema logike da kosovski sport bude priznat, a da jedna njegova grana ne... Ipak, 99 odsto samo siguran da ćemo do kraja 2015. godine biti članovi UEFA i Svetske fudbalske federacije (FIFA)", rekao je Hasani. Hasani je rekao da se na Kosovu sportom bavi oko dva odsto populacije i da je tokom 20 godina, od kada se teži nezavisnosti institucija izgubljeno mnogo sportskih generacija. On je pozvao srpske sportiste na Kosovu da se integrišu u sistem sporta i dodao da bi mu bilo "izuzetno drago" da u nekoj od kosovskih reprezentacija bude Srba.

"Svi moraju da znaju da će Srbi ovde uvek živeti i da će svima biti bolje ako se što pre integrišu u sport. Treba da budemo dobar primer i pokažemo da sistem može da funkcioniše. Srpski sportisti imaju potpuno jednaka prava kao i svi drugi. Ipak, treba znati da politika tu dosta utiče, ali to ne treba da bude tako, politika treba da bude što dalje od sporta", kazao je Hasani. "Srbi ovde imaju pravo da vežbaju zajedno u istim klubovima sa Albancima, ne sme da bude diskriminacije u sportu", dodao je on. U Srbiji se posle prijema Kosova u MOK podigla velika prašina u medijima, a naročito se na udaru našao predsednik OKS Vlade Divac. "Kada je već bilo priznato Kosovo u MOK, Divac mi je čestitao, ali se nije radovao... Sreli smo se posle toga još dvaput, tu već se nije pričalo o prijemu, već o tome kako možemo da sarađujemo za dobrobit sporta", rekao je Hasani. Prvi čovek OKK ocenio je da je sport na Kosovu "najbolji segment u društvu" i da zaslužuje više podrške vlasti. "Sport je najbolji segment na Kosovu od nezavisnosti. Sportski radnici su se dokazali jako dobro. Nikoga nismo diskriminisali. Sada društvo treba da usmeri oči u naš. Podneblje na kom živimo je puno potencijala za sport, ali je postalo siromašno, međutim, očekujem od naše Vlade da da više para sportu, a mi ćemo to uzvratiti rezultatima", rekao je Hasani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track