(VIDEO) Evo kako je Staljin organizovao jedan od najvećih mečeva u istoriji boksa
Foto: Printskrin Jutjub

Haos u džungli

(VIDEO) Evo kako je Staljin organizovao jedan od najvećih mečeva u istoriji boksa

Ostali sportovi -
1996. godine dokumentarni film – ‘’Kada smo bili kraljevi’’ (When we were kings ) koji je posvećen meču Ali-Forman, dobio je Oskara

Bio je to jedan od najvećih mečeva u istoriji boksa. Kinšasa, prestonica tadašnjeg Zaira 30. oktobra 1974. godine bila je domaćin meča u kome su rukavice ukrstili Mohamed Ali i Džordž Formen, u borbi za titulu prvaka u teškoj kategoriji. Čuveni "Rumble in the jungle", kako se Mohamed radovao meču: "We gonna rumble in the jungle!" – u slobodnom prevodu: "Napravićemo haos u džungli!"

"Formen na podu! Meč je završen. Mohamed Ali je povratio titulu!"

Bio je to trenutak kada je čitavom bokserskom svetu zastao dah. Brzom kombinacijom leva-desna, Ali je "prosuo" Formena na pod – u osmoj rundi. Autsajder je pobedio prvaka sveta u teškoj kategoriji. Senzacija – pogotovo kada se zna da je "Big Džordž" u većini mečeva pobedu odnosio nokautom. Ali tada više nije važio za tako brzog i snažnog borca.

Muhamed Ali, mozda i najveći od svih ( časopis TIME ga je proglasio za največeg sportistu 20veka ) u Zair je došao kao autsajder. Alijev skor iznosio je 44 – 2 , oba poraza od Frejzera i Nortona. U tom momentu Forman na vrhuncu, jači, mlađi (25 naspram Alijevih 32), pravi udarač, i svi su se pitali koliko može Ali da izdrži do nokauta.

http://www.youtube.com/watch?v=HIxIPz4MIAE

Oba borca su celo leto trenirala u Zairu, ne bi li se aklimatizovali i pripremili na najbolji način. Po dolasku u Zair, Muhamed Ali je vrlo brzo uspostavio odličnu vezu sa narodom.Bio je omiljen na svakom koraku,on je prosto bio njihov idol i heroj,a naročito jer se borio za prava crne rase. Poznata je Alijeva izjava ‘’da je čak i Tarzan koji je gospodar crne dzungle u Africi – beo’’?! Za razliku od Alija, Formanovo ponašanje van ringa bilo je umereno.Bez pompeznih komentara i izjava, on je živeo jedan miran i povučen život.Borba je prvobitno bila zakazana za septembar, ali je zbog Formanove povrede pomerena za oktobar. Promoter je naravno bio Don King, čak se smatra da mu je to prvi posao i prekretnica u karijeri kad je promoterstvo u pitanju.

Borci su za meč dobili po 5 miliona, a pare je obezbedio poznati afrički diktator Mobutu Seka ( vladao je Zairom od 1965-1996 ). Ceo meč je bio propraćen nastupom najvećih ‘’afro zvezda’’ ‘ BB Kinga,Dz. Brauna i drugih, ali je uprkos sjajnoj sportskoj i muzičkoj predstavi ostao u senci Zairskog diktatora. Suprotnosti su bile na svakom koraku, oba borca su živeli, trenirali i boksovali potpuno suprotno jedan od drugoga, dok činjenica da Ali i Forman dele 10miliona a da ceo narod Zaira gladuje predstavlja najveću kontradiktornost.

ALI BOMAYE (Ali ubij ga). Još po dolasku u Zair,narod je na aerodromu počeo da uzvikuje ‘’Ali Bomaye’’i ove reči će obeležiti ceo meč.Čak i sam Ali ih je rado prihvatio.

Formanova sirova snaga i udarački stil naspram Alijeve brzine i tehnike. To veče Ali nije ‘’plesao’’…

Prvu rundu Ali je počeo prilično agresivno i neubičajeno za njega,Forman se vraća krajem runde, i zadaje par jakih udaraca. Aliju je već tada postalo jasno da će morati da menja taktiku.Druga runda je počela krajnje neočekivano, kako za Alijevog trenera Andjela Dandija, tako i za sve ljubitelje koji su posmatrali meč. Dandi je posle meča izjavio da uopšte nije imao predstavu šta Ali radi, i da su se način i taktika na koji je boksovao u potpunosti razlikovali od dogovorenog. Šta se uopšte dešavalo?

Ali se brzo naslonio na konopce, pokrivši rukama lice i telo. Bez pokušaja da uzvrati Formanu, prepustio se njegovim udarcima. U isto vreme je kada bi se našli u klinču činio sve ne bi li što više umorio protivnika,i to tako što se iz runde u rundu naslanjao na njega svom težinom,vukao ga za vrat I glavu, i u potpunosti uspeo u tome. Ali je primao udarce,uglavnom preko ruku I po telu,čuvao svoju snagu koliko god to bilo moguće, a rvanjem sve više umarao Formana. Još interesantnije su reči koje bi govorio Formanu u klinču – ‘’Govorili su mi da znaš da udariš Džordže’’ i ‘’Rekli su mi da udaraš jako kao Džo Luis’’ .Tek ponekad bi zadao 1-2 kombinaciju, i onda se opet prepustio konopcima i Formanovim pokušajima…

http://www.youtube.com/watch?v=udkoZ1EqGS8

I tako do čuvene 8 runde. Već prilično umoran, i naduvenog lica od Alijevih povremenih 1-2 kombinacija, Forman je jedva stajao na nogama.I ovu rundu je nastavio da udara po Alijevom telu do 20 sekundi pre kraja kada iz jedne polukontre, Ali prvo levom a onda i desnom šalje Formana na pod, a meč u istoriju.Nokaut za pamćenje.Norman Majler,Alijev veliki prijatelj je svojom rečenicom mozda najlepše opisao završetak meča – ‘’Na snimku se može videti kako se Ali sa stilom pomera u stranu i pušta Formana da padne,uzdržavajući se još jednog udarca, da ne bi pokvario lepotu prizora tela u padu’’.

Drugi put u svojoj karijeri Ali osvaja titulu šampiona sveta u teškoj kategoriji, i nju će posle Zaira još dugo uspešno braniti sve do meča sa Leonom Spinksom 1978 godine.Prava pozadina ovog meča tek kasnije izlazi na videlo. Danas je poznato da je Mobutu ( Afrički Staljin mu je bio nadimak?! ) ispod stadiona na kome su se Ali i Forman borili za titulu, sagradio zatvor za više hiljada ljudi. Pre meča više stotina njih je streljano za primer i ova činjenica baca senku na ovaj istorijski meč.

Po završetku, Ali je naravno izjavio da je najveći, Forman čestitao i to će označiti početak velikog prijateljstva između njih dvojice.1996. godine dokumentarni film – ‘’Kada smo bili kraljevi’’ (When we were kings ) koji je posvećen meču Ali-Forman, dobio je Oskara, a dva borca,rivala i prijatelja su se našli zajedno na pozornici i uveličali nagradu. Čak je Forman Aliju,tada već ozbiljno obolelom od Parkinsonove bolesti pomogao da se popne na pozornicu…(borilacki-klub-com)

http://www.youtube.com/watch?v=ijOjRTqPICk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track