(FOTO) DA SE NE ZABORAVI: Ovako su sportisti stali uz srpski narod kad je bilo najteže
Foto: Arhiva Vlade Srbije

Sećanja

(FOTO) DA SE NE ZABORAVI: Ovako su sportisti stali uz srpski narod kad je bilo najteže

Ostali sportovi -
Majice sa osudom agresova i porukama podrške narodu nosili su Dragan Stojković Piksi, Siniša Mihajlović, Dejan Stanković, Aleksandar Đorđević..., a Vladan Lukić je raskinuo ugovor sa Mecom i pridružio se vojsci
1 / 7

Na današnji dan pre 16 godina NATO je akcijom pod nazivom "Milosrdni anđeo" izvršio agresiju na Jugoslaviju i tokom 78 dana bombardovanja naše zemlje poginulo je više od dve hiljade ljudi.

Tih dana su naši fudbaleri, košarkaši, rukometaši, odbojkaši, vaterpolisti, atletičari... širom sveta pred mečeve koje su igrali pokušavali da skrenu pažnju javnosti na “pakao” kroz koji njihov narod prolazi.

Tako su Siniša Mihajlović i Dejan Stanković ispod dresa Lacija nosili majicu sa natpisom “Stop ratu u Jugoslaviji”, dok je Mateja Kežman proslavljajući golove u pokazivao metu goverći da NATO bombe pogađaju i njega.

Patriotizam prema zemlji pokazali su Vlade Divac, koji je prvih sati bombardovvanja imaio uključenje u emisiju Larija Kinga na Si - En-Enu, Aleksandar Đorđević, Zoran Bata Mirković, Dragan Stojković Piksi, kao i mnogi drugi sportisti.

Bilo je podrške iz inostranstva, a najupečatljivija je bila od zvezde brazilskog fudbala Romarija.

Fudbaleri Partizana i AEK-a igrali su meč na stadionu u Humskoj, a najdrastičniji bunt pokazao je bivši fudbaler i predsednik fudbalera Crvene zvezde Vladan Lukić koji je tog 24. marta 1999. godine napustio francuski Mec i vratio se u domovinu gde se pridružio vojsci u borbi protiv agresora.

http://www.youtube.com/watch?v=QL1lFvNPuAY
http://www.youtube.com/watch?v=v663xzKbI1U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track