(VIDEO) Tomas Bah za Kurir: Srbija bila protiv prijema Kosova
Foto: Reuters

Intervju nedelje, Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta

(VIDEO) Tomas Bah za Kurir: Srbija bila protiv prijema Kosova

Ostali sportovi -
Da li neku teritoriju priznaju Ujedinjene nacije nije nikakav uslov da ona postane članica Međunarodnog olimpijskog komiteta. Sport bi trebalo da nudi integraciju, a ne diskriminaciju. Mi smo impresionirani kako je Srbija prihvatila tu odluku, s kojom se nije slagala
1 / 3

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah u ekskluzivnom intervjuu za Kurir pojašnjava šta je prethodilo odluci da Kosovski olimpijski komitet bude primljen u ovu organizaciju. Nemac, koji je 1976. godine u Montrealu osvojio zlatnu olimpijsku medalju u mačevanju, kaže da su se Olimpijski komitet Srbije i njen predsednik Vlade Divac protivili ovakvoj odluci, ali da na nju nisu mogli da utiču.Kako biste opisali odnos sa Olimpijskim komitetom Srbije i predsednikom Vladom Divcem?- Izuzetno cenimo veliki napredak olimpijskog sporta u Srbiji, koji postaje sve bolji i bolji. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. zauzeli ste 61. mesto, a na poslednjim Igrama u Londonu 42. poziciju, što govori u prilog tom progresu. MOK je posebno ponosan na činjenicu da je učestvovao u tim uspesima kroz programe OKS, ali tu se ne zaustavljamo, nego gledamo napred i želimo da OI u Riju naredne godine budu još uspešnije.

http://www.youtube.com/watch?v=iud6CYT5P2U
Hoće li priznavanje i prihvatanje Kosova kao punopravnog člana Međunarodnog olimpijskog komiteta ugroziti odnose sa OKS? Kojim ste se kriterijumima rukovodili kad ste prihvatili OK Kosova, s obzirom na to da ta država nije priznata od strane UN?

Postoji li ikakva mogućnost da Srbija izdejstvuje promenu ove odluke?- Prema međunarodnim pravilima, ovo je odluka koju su doneli isključivo članovi MOK, a Srbija nije bila u mogućnosti da glasa. Ali mi smo imali konsultacije sa OKS i članovi vaše delegacije su sve vreme jasno isticali svoje protivljenje ovoj odluci. Partnerstvo ne znači da se uvek slažete u svemu, baš kao što je situacija i u svakom našem domu.Može li u budućnosti biti problema između sportista iz ovih zemalja?- Duboko sam uveren da svi sportisti u svojoj svesti imaju ideju da sport služi da bi stvarao mostove, a ne da bi gradio barijere. Oni shvataju da je neophodno poštovati protivnika i da u sportu nema mesta diskriminaciji, odnosno da su svi ljudi jednaki, što je i poruka koju olimpijski sport treba da raširi. Zato ne sme biti nikakve netolerancije ili uplitanja politike. S protivnicima se treba takmičiti i nadmetati, ali ih u svakom trenutku morate poštovati.Ima li političkih elemenata u odluci koju je doneo MOK?- Odluka je doneta isključivo na osnovu stavova MOK i nije bilo nikakvog političkog uplitanja, a doneta je samo i isključivo u interesu sportista.

U poseti Kuriru... Tomas Bah i gensek OKS Đorđe Višacki sa potpredsednicom AMG Natalijom Cvetković i direktorom Njuz grupe AMG Sašom Milovanovićem
U poseti Kuriru... Tomas Bah i gensek OKS Đorđe Višacki sa potpredsednicom AMG Natalijom Cvetković i direktorom Njuz grupe AMG Sašom Milovanovićem

Koji su osnovni postulati Agende 2020 za buduće Olimpijske igre?- Pomenuta Agenda 2020 ima tri ključne teme, a to su: održivost, kredibilitet i mladost. Održivost se odnosi na reformu kombinacione procedure jer želimo da i manje zemlje dobiju priliku za organizaciju Olimpijskih igara. Preduzeli smo određene mere i kad je kredibilitet u pitanju, a verujem da će i ostale organizacije slediti naš primer. Osnovali smo fond od 20 miliona dolara kako bismo zaštitili sportiste. Polovina tog novca će biti iskorišćena u borbi protiv dopinga, a ostatak ćemo upotrebiti kako bismo sprečili nameštanje mečeva i malverzacije. Povezani smo sa Interpolom, a osnovali smo i telefonsku liniju protiv korupcije. Kad je mladost u pitanju, želimo da motivišemo decu kako bi se bavila sportom, a ne samo da ga gledaju na televiziji ili igraju u video-igricama. Koji su konkretni potezi koje ćete preduzeti?Uložićemo oko 500 miliona evra da osnujemo olimpijski kanal, gde će 365 dana u godini moći da pronalaze motiv za bavljenje sportom. Ostatak ćemo upotrebiti kako bismo sprečili nameštanje mečeva i malverzacije. Povezani smo sa Interpolom, a osnovali smo i telefonsku liniju protiv korupcije. Kad je mladost u pitanju, želimo da motivišemo decu kako bi se bavila sportom, a ne samo da ga gledaju na televiziji ili igraju u video-igricama. Uložićemo oko 500 miliona evra da osnujemo olimpijski kanal, gde će 365 dana u godini moći da pronalaze motiv za bavljenje sportom.

Tim za Rio... Tomas Bah, Vlade Divac i Natalija Cvetković
Tim za Rio... Tomas Bah, Vlade Divac i Natalija Cvetković

Uveličao potpisivanje ugovora AMG i OKSSVI ĆETE IMATI KORIST OD SARADNJEPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah prisustvovao je potpisivanju sponzorskog ugovora između „Adrija medija grupe“ i Olimpijskog komiteta Srbije, čime je naša kuća postala zvaničan partner OKS.Olimpijski komitet Srbije na svečanom potpisivanju predstavljao je njegov predsednik Vlade Divac, a najmoćniju medijsku kuću na Balkanu njena potpredsednica Natalija Cvetković. Najveća medijska kuća na zapadnom Balkanu je sa svoja dva najuticajnija izdanja - Kurirom i Njuzvikom, postala partner OKS u domenu dnevnih novina.Počasni gost na potpisivanju ugovora bio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji je boravio u poseti Srbiji.- Od ove saradnje korist će imati OKS, ali i „Adrija medija grupa“, jer će milionska čitalačka publika biti uz vaše sportiste. Želeo bih da čestitam na ovom ugovoru i poželim da zajedno imate uspešne Olimpijske igre u Riju naredne godine - poručio je Bah.

Rio de ŽaneiroPLESAĆEMO U RITMU SAMBEKakva su vaša očekivanja od predstojećih Olimpijskih igara u Južnoj Americi, to jest Rio de Žaneiru naredne godine?- Pokazaće se entuzijazam brazilskog uživanja u životu i južnoameričkog kontinenta. Uveren sam da ćemo svi zajedno uživati u njihovom gostoprimstvu, pogotovo tokom ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara, i da ćemo svi zajedno plesati u ritmu sambe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track