KVALIFIKACIJE ZA SP U RAGBIJU: Rat Ukrajinaca i Rusa na Makišu
Foto: Saša Pavlić

Istorijska utakmica u Beogradu

KVALIFIKACIJE ZA SP U RAGBIJU: Rat Ukrajinaca i Rusa na Makišu

Ostali sportovi -
Prijateljstvo zbog političkih sukoba dve zemlje, Srbija organizovala meč Evropskog šampionata B, odnosno prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u ragbiju 13

Ragbi 13 federacija Srbije (R13FS) organizovala je juče istorijsku utakmicu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2017. godine između Ukrajine i Rusije.

Zbog političkih tenzija između dve zemlje, meč Evropskog šampionata B, odnosno prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će biti održano u Australiji, nije mogao da se održi u Harkovu, kako je prvobitno bilo planirano, pa je odigran na stadionu Nastavnog centra Makiš pred oko pet stotina zaljubljenika u ovaj sport.

Trijumfovala je Rusija, koja je imala veću podršku s tribina, sa 34:20, a jedan od organizatora istorijskog duela, Jovan Vujošević rekao je posle meča da je sve prošlo kako treba.

- Zaista mi je drago i svi smo veoma ponosni što smo organizovali ovaj meč. Mi ovde dobro znamo šta znači rat i saosećamo i s Rusijom i s Ukrajinom - rekao je Vujošević, dok je predsednik Ragbi 13 federacije Srbije Radoslav Novaković istakao važnost samog događaja.

- Mada smo u Evropskom šampionatu B sa Rusima i Ukrajincima direktni rivali za plasman na Svetsko prvenstvo, nismo želeli da dozvolimo da politika bude jača od sporta. Zbog toga smo zajedničkim snagama zajedno s našim prijateljima iz obe federacije dogovorili da Beograd bude domaćin ove istorijske utakmice.

Tokom vikenda smo domaćini i Kongresa Evropske ragbi lige federacije, što je posebna čast jer je Beograd prvi grad u kojem će se održati ovaj skup, van Pariza i Londona - izjavio je predsednik Ragbi 13 federacije Srbije Radoslav Novaković.

Bez političkih parolaZABRANJEN ULAZ ZBOG SPORNIH MAJICAGrupa navijača pokušala je da na utakmicu uđe u majicama sa natpisom „Donjecka republika“, ali ih policajci nisu pustili na stadion. Morali su da se presvuku kako bi ušli na tribine, sa kojih su u nekoliko navrata vređali ukrajinske navijače, ali su organi bezbednosti pojačanim prisustvom sprečili nastavak provokacija. Zaljubljenici u Rusiju na kraju su proslavili trijumf zajedničkom fotografijom sa igrčima ruskog nacionalnog tima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track