RUSKI DŽIN DOŠAO DA SE POKLONI SVETOM SAVI: Putinov prijatelj, div od 213 cm u Srbiji!

Otvorena izložba u čast dinastije Romanov

RUSKI DŽIN DOŠAO DA SE POKLONI SVETOM SAVI: Putinov prijatelj, div od 213 cm u Srbiji!

Ostali sportovi -
Bokser Nikolaj Valujev, visok 213 centimetara i težak 150 kilograma, svetski šampion i Putinov prijatelj, uz patrijarha Irineja i predsednika Srbije prisustvovao svečanosti

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej otvorili su juče izložbu „Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja“ u Hramu Svetog Save, a tom prilikom prvi put je javnosti predstavljena i raskošna kripta.Posebnu pažnju brojnih građana privukla je i ljudska grdosija, koja je za dve glave nadvisila sve prisutne. Bio je to Nikolaj Valujev, najviši (213 centimetara) i najteži (150 kilograma) bokser u istoriji, dvostruki svetski šampion i prijatelj Vladimira Putina. Ruski džin ili zver, kako su ga zvali, kako saznajemo, u Srbiju je stigao kao deputat ruske Dume iz redova vladajuće Jedinstvene Rusije i član Komiteta za sport i omladinu Ruske Federacije da s predsednikom Srbije i ostalim srpskim zvaničnicima razgovara o saradnji u oblasti politike, sporta i ostalih važnih oblasti života.

Istorija poslednje ruske dinastije... Izložba o Romanovima
Istorija poslednje ruske dinastije... Izložba o Romanovima

Kripta i izložba otvoreni su na Dan mučeništva i proslavljenja Svetog cara Nikola Drugog Romanova i njegove porodice i sapatnika u stradalništvu.- Srbi malo znaju o svojim zaštitnicima i prijateljima. Naš je istorijski i ljudski dug da pamtimo i blagodarimo za svu nesebičnu pomoć kojom su nas Romanovi obasipali kroz istoriju - rekao je predsednik Srbije i dodao da Kripta treba da postane učionica u kojoj će se građani upoznati i nešto naučiti o prijateljima i prijateljstvu, o državnicima i progresivnim politikama koje nesebično pomažu slabije od sebe.

Radovi još nisu završeni... Unutrašnjost kripte
Radovi još nisu završeni... Unutrašnjost kripte

Patrijarh srpski Irinej rekao je da „izložbu otvaramo na dan kad se sećamo dinastije koja je 400 godina vladala i tragičnog dana 17. jula 1918. godine, kad je carska porodica mučenički postradala za veru“. Izložba će trajati do 30. jula, a realizovana je u organizaciji Društva za podizanje Hrama Svetog Save, na čijem se čelu nalaze patrijarh i predsednik Republike.

Predstavljena raskošna kriptaU NJOJ ĆE POČIVATI SRPSKI PATRIJARSIPovodom izložbe „Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja“ prvi put su otvorena vrata kripte u kojoj će se u budućnosti sahranjivati srpski patrijarsi. Podzemna etaža Hrama Svetog Save urađena je kao hipostilni prostor, koji uključuje višenamensku salu, crkvu posvećenu Svetom knezu Lazaru i prostor kripte.Trenutno su u toku radovi na unutrašnjem uređenju. Ona se freskopiše, izvode se građevinsko-zanatski radovi u kripti patrijaraha, montiraju se rasvetna tela. Celokupan plafon već je oslikan, a posebno divljenje izazivaju raskošni lusteri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track