(VIDEO) SILOVIT START DELFINA: Srpski vaterpolisti razbili Crnogorce na premijeri SP
Foto: Waterpoloserbia.org

Veliki korak ka četvrtfinalu

(VIDEO) SILOVIT START DELFINA: Srpski vaterpolisti razbili Crnogorce na premijeri SP

Ostali sportovi -
Izabranici Dejana Savića pobedili najtežeg rivala u grupi 11:8, a odlučujuću prednost stekli u drugoj četvrtini
1 / 2 Foto: Waterpoloserbia.org

Vaterpolisti Srbije savladali su Crnu Goru u utakmici prvog kola Grupe D na Svetskom prvenstvu u Kazanju - 11:8 (2:1, 4:2, 3:4, 2:1).Najefikasniji igrač utakmice bio je Filip Filipović sa tri gola. Po dva pogotka za našu reprezentaciju zabeležili su Dušan Mandić i Milan Aleksić, a po jedan Nikola Jakšić, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i slavljenik Miloš Ćuk, koji je uknjižio 100. nastup za nacionalni tim.

"Delfini" su posle tvrde i izjednačene borbe u uvodu odlučujuću prednost stekli u drugoj četvrtini kada su serijom 4:0 poveli 6:2. Crnogorci su kasnije više puta zapretili, smanjivali su na dva gola razlike, ali više od toga nisu mogli protiv snažne srpske selekcije, koja nije klonula duhom ni kad su Crnogorci prilazili, već bi se svaki put ponovo odlepila na "plus tri".

Aktuelni evropski šampioni i četvorostruki uzastopni osvajači Svetske lige ovako su napravili veliki korak ka četvrtfinalu. Jer, samo prvoplasirani iz grupe obezbediće direktan plasman među osam najboljih na svetu, dok će drugoplasirani i trećeplasirani morati u osminu finala.

Zanimljivo je da je Srbija počela takmičenje u Kazanju baš na dan kada je prošle godine u Budimpešti postala kontinentalni prvak.

Crnogorci, aktuelni svetski vicešampioni, iako bez trojice važnih igrača u Kazanju (Nikole Janovića, Antonija Petrovića i Saše Mišića) bez dileme su najjači rival Srbije u grupi.

"Delfini" će u drugom kolu igrati protiv Japana (29. jul, 16.30), a u trećem protiv Australije (31. jul, 11.10).

http://www.youtube.com/watch?v=1-CSr9cUIMg

Evo šta su "delfini" rekli posle utakmice...

Milan Aleksić:

"Za početak smo zadovoljni igrom. Rekli smo da je važna pobeda ali ne treba praviti euforiju. Možemo još bolje i očekujem da će tako biti u nastavku takmičenja".

Andrija Prlainović:

"Dobro smo igrali. Dosta pozitivnih stvari. Malo je bilo grča u početku. Odbranom smo ih naterali da šutiraju iz teških pozicija. Gojko je dobio na sigurnosti i posle smo se odvojili. Uslovi za igru su sjajni i uživanje je igrati u ovom bazenu".

Živko Gocić:

"Najvažnija je pobeda protiv odličnog tima kakav je Crna Gora. Ništa nije odlučeno i tako bi razmišljao i da smo izgubili. Igrali smo dobro ali možemo još bolje.I u naredna dva meča moramo da budemo maksimalno ozbiljni kako bi obezbedili prvo mesto".

Slobodan Nikić:

"Teška utakmica. Prve dve četvrtine dobre, malo opuštanje u trećoj. Nadam se prolasku u direktno u četvrtfinale. Uživanje je igrati u ovom bazenu".

Filip Filipoović:

"Imali smo ranije problema, dobar početak šampionata. Čestitam ekipi, Gojko Pijetlović je bio siguran na golu. Odbrana kako treba mada je bilo nekoliko jeftinih golova. U napadu nismo sve realizovali ali je najvažnije da smo pobedili uz kvalitetnu igru".

Selektor Dejan Savić:

"Početak dobar, mada je bilo na startu teško na obe strane. Solidna odbrana ,sigurno je da golovima iz ighre smo uspevali da se odvojimo. Crna Gora je imala poslednji trzaj kada je stigla na minus jedan ali smo se sa dva brza gola odvojili i priveli utakmicu kraju".

Selektor Crne Gore Ranko Perović:

"Srbija je bolja ekipa. Mi nismo odustajali i nisam nezadovoljan. Kratko, pobedio je bolji tim".

SRBIJA: D. Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović, Nikić, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 3, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović. Selektor: Savić.

CRNA GORA: Lazović, Dr. Brguljan 2, Pašković 1, Čučković, Da. Brguljan 2, Radović, Janović 2, Ukropina, Ivović, Murišić 1, Klikovac, Jokić, Šćepanović. Selektor: Perović.

http://www.youtube.com/watch?v=xG2AmQ_YyBw

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina

4. minut - 11:8 - Darko Brguljan je iskoristio igrača više.

4. minut - Ranđelović (Srbija) je završio meč zbog tri isključenja. Prethodno je na drugoj strani tri isključenja zaradio Murišić.

3. minut - 11:7 - Prvenac Nikole Jakšića. Odlična akcija "delfina" sa igračem više.

1. minut - 10:7 - Filip Filipović je realizovao petarac posle prekršaja nad Nikolom Jakšićem. Filipoviću je ovo treći gol na meču.

Treća četvrtina - 3:4

8. minut - 9:7 - Mlađan Janović na isteku ove deonice vraća nadu Crnogorcima pred poslednju četvrtinu.

6. minut - 9:6 - Andrija Prlainović postigao je prvi gol, baš kada je bilo važno, jer su Crnogorci opasno zapretili. I ovaj pogodak je postignut u situaciji sa igračem više.

5. minut - 8:6 - Dušan Mandić odmah posle tajm-auta Dejana Savića daje gol za "plus dva".

5. minut - 7:6 - Vjekoslav Pašković. Taman kada se naš isključeni igrač vraćao u igru, Pašković je precizno šutirao sa krila.

4. minut - 7:5 - Darko Brguljan brzo vraća svoju reprezentaciju na dva gola zaostatka.

3. minut - 7:4 - Stefan Mitrović. Na asistenciju Milana Aleksića, Mitrović je iz blizine materijalizovao igrača više.

2. minut - 6:4 - Draško Brguljan svojim drugim golom vraća Crnu Goru na "minus dva". Imao je dosta sreće, jer se lopta od bloka odbila u mrežu. Pogodak sa igračem više.

Druga četvrtina - 4:2

7. minut - 6:3 - Mlađan Janović prekida seriju strašnim šutem sa velike udaljenosti.

7. minut - 6:2 - I Milan Aleksić je pogodio drugi put. Asistencija Pijetlovića i pogodak Aleksića za seriju 4:0.

6. minut - 5:2 - Drugi gol Filipa Filipovića, ovaj put iz kontranapada, za veliku prednost Srbije.

4. minut - 4:2 - Strelac Milan Aleksić. Još jedan gol udarcem sa distance i prvi put "plus dva".

3. minut - 3:2 - Dušan Mandić, najbolji igrač završnog turnira Svetske lige, vratio je Srbiju u vođstvo.

2. minut - 2:2. Na isteku drugog minuta Nikola Murišić snažno i precizno je pucao i savladao inače odličnog golmana Pijetlovića.

Prva četvrtina - 2:1

8. minut - 2:1 - Miloš Ćuk! Srbija je iskoristila igrača više 12 sekundi pre kraja prve deonice. Ćuku je ovo 100. utakmica za reprezentaciju.

7. minut - 1:1 - Draško Brguljan je izjednačio.

5. minut - 1:0 - Filip Filipović! Konačno su "delfini" iskoristili igrača više, iz trećeg pokušaja.

4. minut - Golova nema. Odbrane su čvrste, Crnogorci nisu realizovali dva igrača više, a Srbi jednu takvu situaciju.

1. minut - Utakmica je počela.

19:01 - FINA je samo dan pre početka ovog šampionata tražila od svih reprezentativaca Srbije i Mađarske da se podvrnu doping testu.

18:55 - U već odigranim utakmica postignuti su sledeći rezultati: Hrvatska - Kanada 12:7, Brazil - Kina 9:9 (Grupa A), Grčka - Italija 11:10 (Grupa B), Južna Afrika - Argentina 10:6, Mađarska - Kazahstan 14:5 (Grupa C).U Grupi D se pored Srba i Crnogoraca kasnije danas sastaju i Japan - Australija.

18:52 - Crna Gora je podmladila tim, u Kazanju nema Nikole Janovića, Antonija Petrovića i Saše Mišića.

18:49 - Selektor Dejan Savić"Osvajanjem Svetske lige ostvarili smo glavni cilj ove sezone, ali to nam ne daje za pravo da idemo opušteno na Svetski šampionat. Idemo u Kazanj bez pritiska, ali tradicija srpskog vaterpola i karakter ovih igrača ne dopuštaju nam da se opustimo. Želimo da se vratimo na vrh svetskog vaterpola".

18:45 - Istog mišljenja kao i selektor je Filip Filipović:"U Kazanju ćemo igrati pre pritiska jer smo ranije već ostvarili glavni cilj. Znamo da su očekivanja velika, naravno, i mi želimo da osvojimo medalju. Rasterećni smo, moramo da ostanemo u vrhu svetskog vaterpolo i nastavimo kontinuitet u rezultatima, što se od nas i očekuje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track