PRIZNANJE ZA SRBINA: Aleksandar Boričić izabran za predsednika CEV!
Foto: Ossrb.org

Dobio više glasova od Andre Mejera

PRIZNANJE ZA SRBINA: Aleksandar Boričić izabran za predsednika CEV!

Ostali sportovi -
Prvi čovek OSS je dobio 31 glas, a njegov protivkandidat i dosadašnji predsednik CEV-a Andre Mejer 21 glas

SOFIJA - Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) Aleksandar Boričić izabran je za novog predsednika Evropske odbojkaške konfederacije (CEV).Boričić je za predsednika CEV-a izabran na 36. Kongresu CEV u hotelu Marinela u Sofiji. Prvi čovek OSS je dobio 31 glas, a njegov protivkandidat i dosadašnji predsednik CEV-a Andre Mejer 21 glas. Dva listića su bila nevažeća, a jedan prazan. Generalni sekretar OSS Slobodan Milošević delegat je Odbojkaškog saveza Srbije na Kongresu u Sofiji. Boričić je do sada bio prvi potpredsednik CEV.

Foto: Ossrb.org
Foto: Ossrb.org

Kongresu prisustvuju delegati iz 53 zemlje od 55 članica CEV. Jedino Albanija i Andora nemaju svoje predstavnike, već ih zastupaju delegate drugih Federacija na osnovu ovlašćenja.Pored predsednika, na Kongresu će biti birani i članovi Administrativnog Borda, predstavnici CEV u Administrativnom Bordu FIVB, kao i članovi Komisija CEV.Boričić je deveti predsednik CEV u istoriji, a izabran je na period od četiri godine, do 2019. Boričić je predsednik OSS od 2006, a pre toga obavljao je funkciju prvog čoveka OS Jugoslavije - od 1992. do 2003, kada je izabran za čelnika OS Srbije i Crne Gore.

Boričić (67) bo je tokom igračke karijere odbojkaš Crvene zvezde, sa kojom je osvojio više titula prvaka države i pobednika Kupa. On je bio reprezentativac Jugoslavije 103 puta, a osvajač je prve bronzane medalje na prvenstvu Evrope 1975. godine.Kao trener OK Crvena zvezda, sa ženskom ekipom osvojio je bronzanu medalju na Kupu Evrope 1986, pet titula prvaka države i četiri titule pobednika Kupa.Boričić je pre izbora za predsednika CEV bio potpredsednik te organizacije, izvršni je potpredsednik Svetske odojkaške federacije (FIVB) i u Evropi je jedini osvajač evropskih medalja kao igrač, trener i predsednik Saveza.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Evropske odbojkaške konfederacije Aleksandru Boričiću. "Čestitam Vam na izboru za predsednika Evropske odbojkaške konfederacije. Vi ste to svojim teškim i napornim radom zaslužili", navodi se u premijerovoj čestitki, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Vučić ističe da Boričićev izbor na mesto prvog čoveka ove organizacije predstavlja veliko priznanje i svedoči o tome koliko je srpska odbojka značajna i cenjena na evropskom tlu. "Nadam se da ćete se tokom svog mandata zalagati za unapređenje i još veću popularizaciju ovog sporta u Evropi", navodi se u čestitki premijera Vučića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track