STOP VRŠNJAČKOM NASILJU: Sportisti  podržali donošenje Aleksinog zakona
Foto: Facebook

Nema stajanja

STOP VRŠNJAČKOM NASILJU: Sportisti podržali donošenje Aleksinog zakona

Ostali sportovi -
Mnogo sportista je proteklih dana podržalo donošenje takozvanog "Aleksinog zakona", koji se traži adekvatna reakcija države u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Uz fudbalere Čukaričkog, ovoj akciji odzvali su se i košarkašice Saša Čađo i Branka Luković, navijač Partizana Dragan Šibalić, fudbaler AZ Alkmara Rajko Brežančić, fudbaler Partizana Darko Brašanac.

 Foto: Facebook/Goxybloger
Foto: Facebook/Goxybloger

Podsetimo, nekoliko grupa građana pokrenulo je više internet-peticija za usvajanje "Aleksinog zakona", koji bi posebno sankcionisao vršnjačko nasilje i nasilje u školi. Peticije su pokrenute u znak sećanja na dečaka Aleksu Jankovića iz Niša, koji je pre četiri godine izvršio samoubistvo posle višemesečnog fizičkog i psihičkog maltretiranja vršnjaka.

Aleksa Janković je želeo da bude pilot, kao i njegov otac. Majka mu je bila vaspitačica, a odrastao je sa mlađom sestrom. U školi su ga zlostavljali vršnjaci, čak toliko da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci, tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili.. Dobijao je batine i oko škole i u njoj, često u školskom dvorištu, a na kraju su ga tukli i pred nastavnicima.

 Foto: Facebook/Goxybloger
Foto: Facebook/Goxybloger

Aleksa se ubio 10. maja 2011. skokom sa trećeg sprata. Sahranjen je sa pilotskom kacigom.

Posle ovog tragičnog slučaja trojica maloletnika su osuđena na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe "batinaša" dobio je pojačan vaspitni nadzor od šest meseci do dve godine, a druga dvojica dečaka po ukor suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track