RUSI POTVRDILI: Sprečili smo teroristički napad na ZOI u Sočiju, organizatori uhapšeni u Francuskoj
Foto: Rojters

Reagovali na vreme

RUSI POTVRDILI: Sprečili smo teroristički napad na ZOI u Sočiju, organizatori uhapšeni u Francuskoj

Ostali sportovi -
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da je neposredno pred početak Olimpijskih igara u Sočiju, koje su održane u februaru 2014. godine, sprečen teroristički napad.

Zamenik ministra spoljnih poslova Oleg Siromolotov otkrio je detalje pokušaja terorista da počinje masakr sličan onom koji je zadesio Pariz.

"Uoči ZOI-a u Sočiju udružili smo se s obaveštajnim agencijama iz celog sveta. U razradi sigurnosnog plana učestvovale su 82 obaveštajne agencije iz 62 države. Svi su zajedno radili na sigurnosti tokom Igara u Sočiju", rekao je Siromolotov.

Obaveštajne službe su reagovale na jednu dojavu na vreme. Teroristi su planirali da raznesu avion tako što je jedna žena samoubica trebala da unese eksploziv skriven u kremi za ruke. Veruje se da su na meti bili sportisti, ali i navijači koji su putovali prema Sočiju.

Policija je, na svu sreću, na vreme reagovala te je uhvatila ženu koja je boravila u Austriji, dok su organizatori napada pronađeni i uhvaćeni u Francuskoj.

"To je bila ozbiljna teroristička pretnja, ali proverom i saradnjom pet obaveštajnih službi na vreme smo reagovali te su osobe osumnjičene za terorizam uhapšene", zaključio je Siromolotov.

Obzirom da je Francuska meta napada različitih terorističkih ćelija, službe bezbednosti imaće pune ruke posla iduće godine kada se održava Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track