JASNA ŠEKARIĆ ZA KURIR: Sećam se prvih OI, bila sam anonimus
Foto: Marina Lopičić

Intervju, strelkinja, trebalo bi da budemo zadovoljni sa sedam medalja

JASNA ŠEKARIĆ ZA KURIR: Sećam se prvih OI, bila sam anonimus

Ostali sportovi -
Bila bih zadovoljna ulaskom u finale, jer samim ulaskom u finale stičeš šansu da uzmeš medalju

Ako bismo potražili sinonim za Olimpijske igre u srpskom sportu, onda bi to svakako bila Jasna Šekarić. Naša reprezentativka u streljaštvu osmi put će učestvovati na ovom najvećem takmičenju. Kroz šalu konstatujemo da je njena koleginica iz reprezentacije Ivana Maksimović u Londonu „upucala“ stotu medalju, a da će Jasna naredne godine u Rio de Žaneiru stoti put učestvovati na OI.- Da, da, da... (smeh) To tako i meni izgleda. Kad izgovorim kad sam prvi put bila na Olimpijskim igrama... Davno beše. Neka od ove dece koja će sad ići na Igre nisu bila ni rođena.Sećaš li se svog prvog učešća na Igrama?- Pa, da... Ali kao u magli. Ja sam tamo išla kao totalni anonimus iako sam bila evropski i svetski prvak. Tada je bila stara Jugoslavija, toliko velikih sportista na svetskom nivou, prvaka, olimpijskih pobednika. Sve sam to gledala nekako sa strane. Onda sam osvojila dve medalje i sve se odjedanput okrenulo.Da li si dosad pucala u Brazilu?- Jesam, pucala sam. Ali ne mogu da se setim koje godine (smeh). Bilo je dobro, tad sam još bila u naponu snage i osvojila prvo mesto.Kojim bi sad rezultatom bila zadovoljna?- Ulaskom u finale, jer samim ulaskom u finale stičeš šansu da uzmeš medalju. Kod nas su se malo pravila promenila, prosto te neke kvalifikacije moraju da budu kvalitetne i za to treba što bolje da se spremim, a sam prolaz u finale je šansa za odličje. Stvarno bih bila zadovoljna i da ostane samo na finalu.Da licitiramo broj medalja za Srbiju u Rio de Žaneiru.- U, ja sam za prošli put pogodila broj medalja što se tiče strelaca. Pa, ne znam. Morala bih malo da razmislim. Znam šta bih volela, znam i šta je realno, ali sad šta će biti... Mislim da bi cela Srbija trebalo da bude zadovoljna sa (brojanje)... Joj ako ih bude sedam, bilo bi lepo.Koja bi, pored tvoje, tebi bila najdraža?- Pa ne mogu to tako. Ne razdvajam. Biće mi drago zbog svakog ko osvoji olimpijsku medalju. Ipak smo mi tamo jedan tim. Ne mogu. Naravno da bi trebalo da mi bude traže ako je uzmu strelci, ali opet, kad smo svi tamo, kad se srećemo sa svim sportistima i znamo ko kad nastupa... Mislim da se svi podjednako radujemo svakoj medalji, a ne samo ja.Može li tvoje iskustvo da pomogne nekom drugom ako prepoznaš da je u frci, krizi?- Dosad jeste pomagalo. Mislim da svaka lepa reč i pominjanje nečeg što se desilo, kakav ishod bismo voleli i kakav može da bude, može da pomogne. Uopšte, da pozitivna energija može biti od pomoći.

Lična kartaJASNA ŠEKARIĆ- Rođena: 17. decembar 1965.- Mesto rođenja: Beograd- Klub: Crvena zvezda- Visina: 174 cm- Težina: 68 kg

PripremePROMENA SREDINE ZBOG OSVEŽENJAKaže se da su pripreme sportista za OI specifične, pa smo legendu našeg streljaštva pitali da li je tako i u njenom sportu?- Nema tu velike razlike. Mislim da je slično i u drugim sportovima. Ne može različito, uvek postoji neka rutina koja je dotad davala rezultate i mora da se sledi. Nema mnogo prostora za eksperimentisanje jer nešto mnogo drugačije ne mora da znači da će biti i bolje. Jedino što su kod nas moguća osveženja, kao neka druga strelišta, drugačije okruženje da ne bi došlo do monotonije ili dosade. Gro naših treninga svodi se na to da stojimo i pucamo. To ponekad može da bude teško za psihu, ali upravo ta promena sredine može dovesti do osveženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track