SKANDAL: Predstavnici tzv Kosova traže da se kazni Srbija i otkaže Balkansko prvenstvo

Neće da se takmiče bez himne i obeležja

SKANDAL: Predstavnici tzv Kosova traže da se kazni Srbija i otkaže Balkansko prvenstvo

Ostali sportovi -
Kosovski tekvodisti neće učestovovati na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu, jer ne žele da se takmiče bez obeležja i himne, saopštio je predsednik Saveta Nuhi Gaši.

Gaši je u pismu poslatom Međunarodnom olimpijskom komitetu (IOC), Svetskoj (VTF), Evropskoj (ETU) i Balkanskoj (BTU) federaciji zatražio da se zbog, kako je naveo, dvostrukih aršina otkaže prvenstvo.

"Izražavamo našu duboku zabrinutost u vezi Balkanskog prvenstva i organizacije Tekvondo saveza Srbije. Kosovski tekvondo Savez od maja 2015. godine punopravni je član pravo VTF, ETU i BTU, kao što je Međunarodni komitet Kosova član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Samo tri dana pre početka prvenstva, obavešteni smo da ne možemo da učestvujemo pod našom zastavom i himnom, garantovanom statutom IOC, VTF, ETU i BTU, zbog čega našim sportistima nije ponuđena sigurnost i bezbednost", ističe Gaši.

Dalje se navodi da se "iz izjava najbolje tekvondiskinje Milice Mandić jasno zaključuje da kosovski sportisti nisu dobrodošli u Zrenjanin".

"Dok kosovski sportisti daju sve od sebe da putuju u Srbiju i takmiče se, da dele pozitivne vrednosti jedni od drugih, da se zbliže i pokažu moć sporta, Tekvondo asocijacija Srbije zabranjuje učešće naših sportista, tretirajući ih kao da nisu jednaki sa ostalima".

Gaši poručuje da je "odluka da budu bez obeležja suprotna pravilima i statutima VTF, ETU i BTU".

"Različite poruke ovih dana i izraz zabrinutosti u Srbiji podigle su mržnju. Tekvondo savez Srbije prekršio je eticki kodeks i statut VTF. Ne postoje osnovni i jednaki uslovi za sve učesnike i ne bi trebalo da se održi takvo prvenstvo".

"Kosovski tekvondo savez ima veliku želju da učestvuje u međunarodnim takmičenjima, ali zbog navedenih razloga, odlučio je da ne dozvoli svojim sportistima da učestvuje sa ovakvom vrstom organizacije u Srbiji. Tražimo kaznu za Tekvondo savez Srbije i da Balkansko prvenstvo bude otkazano jer širi mržnju prema kosovskim sportistima", zaključuje se u pismu.

Šampionat Balkana, koji se održava u Zrenjaninu, počinje sutra i traje do nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track