EKSKLUZIVNO ANATOLIJ KARPOV ZA KURIR: Srbi, hoću s vama na krov Evrope
Foto: FoNet/AP

Legendarni šahista u našem timu

EKSKLUZIVNO ANATOLIJ KARPOV ZA KURIR: Srbi, hoću s vama na krov Evrope

Ostali sportovi -
Po preuzimanju uloge savetnika u klubu „Sveti Nikolaj“ iz Valjeva, slavni Anatolij ocenjuje da bi najjača ekipa koja se polako stvara mogla do titule šampiona na prvenstvu Starog kontinenta

Osnivač, kum i već deset godina počasni predsednik šahovskog kluba „Sveti Nikolaj“ iz Valjeva, doktor Boško Ðukanović, želi da osvoji prvenstvo Srbije, a za Kurir priča o sastavu tima i još nekim ambicijama na domaćem šampionatu.- Na prvenstvu Srbije igraće naši najbolji igrači Ivan Ivanišević, Branko Damljanović, Miloš Perunović, Dača Milanović i Robert Markuš. Na prvoj tabli će igrati Rus Jurij Kuzubov. Toj ekipi priključiće se Sergej Karjakin, koji je već potpisao, i Vasilija Ivančuk. Velemajstor Ljubomir Ljubojević prihvatio je da bude selektor te ekipe za evropski šampionat, dok će ekipu na prvenstvu Srbije voditi velemajstor Branko Damljanović - kaže Đukanović.

Kakav tandem... Karpov i profesor Đukanović
Kakav tandem... Karpov i profesor Đukanović

Anatolij Karpov, legendarni ruski velemajstor, jedan od najvećih igrača u šahovskoj istoriji, svetski šampion od 1975. do 1985. i od 1993. do 1999. godine, podelio je s Kurirom svoja razmišljanja o valjevskom klubu.- Drago mi je što imamo priliku da oživimo šah u Srbiji, a posebno što nije reč o šahu u Beogradu, nego u Valjevu. Želja mi je da se naša igra proširi i po drugim gradovima u Srbiji - kaže Karpov, koji je od 2007. godine počasni građanin Valjeva, i objašnjava svoju ulogu u klubu „Sveti Nikolaj“.- Biću nešto nalik savetniku u klubu, koordinator i konekcija između ruskih i srpskih igrača. Mislim da su šanse da osvojimo prvenstvo Srbije velike, a „Sveti Nikolaj“ može i do titule prvaka Evrope - rekao je legendarni Tolja za Kurir i za kraj izrazio posebnu želju za srpsku braću:- Srećna vam Nova godina!

Selektor LjubojevićDA VRATIMO KLUB NA SVETE STAZESelektor kluba „Sveti Nikolaj“ za Evropsko prvenstvo biće Ljubomir Ljubojević, jedan od naših najvećih šahista svih vremena.- Nadam se da će se, kako ime „Sveti Nikolaj“ kaže, klub vratiti na svete staze srpskog šaha. Bili smo već mnogo dobri, ali smo upali u krizu, sad verujem da ćemo na sledećem državnom prvenstvu pokazati da je Valjevo i dalje centar šaha jer su kod nas nastali čuveni veliki srpski velemajstori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track