(VIDEO) Pogledajte sedam najvećih prokletstava u istoriji sporta
Foto: Reuters

Kada neće, onda neće

(VIDEO) Pogledajte sedam najvećih prokletstava u istoriji sporta

Ostali sportovi -
Fudbaler Arsenala Aron Remzi već dugo je u žiži svetske javnosti, jer se veruje da, kad god Velšanin postigne gol, umre neka poznata ličnost.

Poslednji u nizu takvih slučajeva su smrti slavnog pevača Dejvida Bovija i glumca Alana Rikmana posle Remzijevih pogodaka.

I pre Remzija postojale su priče o prokletstvu. Evo sedam najpoznatijih prokletstava u sportu.

PROKLETSTVO BELE GUTMANA:

Mađar Bela Gutman bio je trener Benfike od 1959. i doneo joj po dve titule prvaka Evrope i Portugala i jedan domaći Kup. A onda se osmelio i od klupskog rukovodstva tražio povišicu. Ne samo da je njegov zahtev odbijen, već mu je uručen otkaz! U nastupu besa Gutman je prokleo i Portugalce i posebno Benfiku. Rekao je da nijedan portugalski klub za 100 godine neće osvojiti dve evropske krune, a da pritom Benfika neće nijednu. Doduše, Porto je razbio prvi deo prokletstva, jer je dva puta pobeđivao u Kupu šampiona, odnosno Ligi šampiona, ali je zato Benfika izgubila svih osam evropskih finala u kojima je igrala!

PROKLETSTVO SOKEROSA:

Fudbalska reprezentacija Australije igrala je kvalifikacionu utakmicu za Svetsko prvenstvo 1970. kao gost protiv Mozambika. Tamo su se "sokerosi", kako je nadimak australijskim fudbalerima, obratili lokalnom vraču za pomoć. On je uslišio njihovu molbu, blizu stadiona je zakopao kosti, a Australija je pobedila 3:1. Međutim, kada je zatim vrač zatražio 1.000 dolara za uslugu, "sokerosi" nisu hteli da mu plate, pa je onda on njih prokleo. Već sledeći meč su izgubili, od Izraela, i nisu se plasirali na Mundijal. Verovalo se da je tada počelo prokletstvo iako je Australija učestvovala na SP 1974, ali zato na tom turniru nije dala ni gol. Od tada, pa naredne tri decenije nisu imali uspeha, odnosno preskočili su sedam uzastopnih svetskih šampionata! Onda su se 2005. obratili drugom vraču, koji im je skunuo prokletstvo, pa su 2006. igrali u Nemačkoj.

PROKLETSTVO DERBI KAUNTIJA:

Derbi kaunti je početkom prošlog veka bio žrtva romske kletve. Klub je odlučio da novi stadion gradi na zemlji koja je bila u vlasništvu Roma, koji su onda bacili kletvu na "ovnove" (nadimak Derbi kauntija), tvrdeći da nikada neće osvojiti FA kup. Od tada do 1946. Derbi je igrao u još tri finala i šest polufinala, ali trofej nije video. Kada su se 1946. ponovo domogli finala, obratili su se Romima i zamolili da im skinu kletvu. Tokom finala sa Čarltonom lopta je eksploidrala, što su navijači Derbija smatrali krajem prokletstva. "Ovnovi" su taj meč dobili posle produžetka.

UREINO PROKLETSTVO:

Vlasnici Fudbalskog kluba Amerika de Kali iz Kolumbije su 1948. odlučivali da li će se priključiti profesionalnoj ligi. Svi su bili za, osim Bendžamina Uree."Radite šta hoćete, ali zaklinjem se Bogu da više nikada nećete biti prvaci", vikao je Urea. Svima je to bilo smešno... Ali, Amerika nije osvojila titulu do 1979. Mnogi veruju da je time proklestvo skinuto. Međutim, ima onih koji misle da još nije, jer klub nema uspeha u Kopa Libertadores. Čak su pravljene i seanse skidanja prokletstva, ali neuspešno.

PROKLETSTVO JARCA BILIJA:

Bejzbol klub Čikago Kabs je između 1908. i 1945. izgubio čak sedam finala prvenstva, ali priča o njihovom prokletstvu počinje upravo te 1945. Bili Sianis, vlasnik lokalnog restorana, zamoljen je tokom utakmice da napusti stadion, jer je njegov ljubimac, jarac Bili, ometao druge navijače, iako je prethodno toj životinji bilo dozvoljeno da se šeta po tribinama. Besni Bili Sianis je, izlazeći sa stadiona, prokleo svoj klub. Kabsi su taj meč izgubili iako su bili nadomak pobede. I to je bio početak prokletstva. Do 2003. nisu mogli ni da priđu finalu. Te 2003. dogodilo se nešto što su mnogi smatrali dokazom prokletstva. Čikago je u finalu konferencije vodio 3:2 u seriji i 3:0 u osmom iningu kada je gledalac Stiv Bartman počeo da ometa Kabsovog igrača u hvatanju lopte. Protivnici Majami Marlinsi su posle toga osvojili čak osam bodova u osmom iningu, pobedili i izjednačili na 3:3 u seriji, a onda trijumfovali i dan kasnije u sedmom susretu. Kabsi ponovo nisu ušli u finale Svetske serije i 106 godina kasnije još čekaju na prekid prokletsva.

ANDRETIJEVO PROKLETSTVO:

Mario Andreti je legenda automobilizma u SAD. Međutim, kada je 1969. pobedio na poznatoj trci Indijanapolis 500, vlasnik njegove ekipe je prišao i prvi ga poljubio, što su mnogi okarakterisali kao loš znak. Od tada ne samo da Mario nikada nije pobedio na toj trci, već su mu se dešavali neobjašnjivi kvarovi, čak i u momentima kada je delovalo da će sigurno trijumfovati. Ovo prokletstvo se prenelo i na sledeća kolena, odnosno na Marijeve sinove Majkla i Džefa, kao i na rođaka Džona i unuka Marka, koji je jednom izgubio trku u poslednjoj krivini.

PROKLETSTVO BEJB RUTA:

Boston Red Soksi su bili dominantni u bejzbolu. Predvođeni legendarnim Bejbom Rutom osvojili su četiri titule između 1912. i 1918. A onda su učinili nezamislivo - prodali su Ruta Njujork Jenkijisima, koji su od tada osvojili 26 naslova prvaka, dok je Boston postio 86 godina. Posebno se pamti 1986. godina kada su Red Soksi imali prednost 3:2 u seriji i vođstvo u šestoj utakmici koje su uspeli da prokockaju. Prokletstvo je konačno prekinuto 2004. godine kada su pobedili Sent Luis sa 4:0. Zanimljivo, u finalu konferencije su gubili 0:3 od Jenkisa, da bi postali prva ekipa u istoriji koja je preokrenula sa 0:3 na 4:3 u seriji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track