(VIDEO) A SAD NA ZLATO: Srpski drim tim uz punu Arenu deklasirao Grčku u polufinalu EP
Foto: Saša Pavlić

Neviđena dominacija

(VIDEO) A SAD NA ZLATO: Srpski drim tim uz punu Arenu deklasirao Grčku u polufinalu EP

Ostali sportovi -
Vaterpolisti Srbije plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Beogradum pošto su u polufinalu pred 11.000 navijača u Areni savladali Grčku 13:7 (4:3, 2:0, 4:1, 3:3).

U borbi za odbranu titule šampiona Evrope, Srbija će se u subotu sastati sa boljim iz duela Crna Gora - Mađarska, koji se igra u četvrtak od 20.15.

Ovo je prema očekivanju bio najteži meč za naš tim. Od prvog minuta videlo se da će biti teško, što je potvrdila i uvodna četvrtina dobijena golom Mandića u poslednjim sekundama - 4:3. Drugo poluvreme počelo je golom Grka, ali je Ćuk ekspresno vratio tri gola prednosti na našu stranu. Igralo se tvrdo, kao i u prvom poluvremenu. Polovina druge četvrtine nije donela golove, a naš tim se u prvom minutu branio i sa dva igrača manje. Na isteku petog minuta druge deonice Mandić je maestralno nadmudrio odbranu Grčke i doneo prvi put dva gola prednosti za naš tim.

U poslednjem minutu druge četvrtine Pijetlović je izveo majstoriju u gol uz loptu uneo i dva grčka igrača, a ta bravura donela je Srbiji prednost od 6:3 na poluvremenu.

Treća deonica počela je golom Grka, ali je od tada u bazenu bio samo jedan tim - Srbija! Pogodili su Ćuk, Prlainović dva puta i Filipović, pa je osam minuta pre kraja na semaforu pisalo Srbija - Grčka 10:4.

Poslednja deonica bila je uigravanje tima za finale i novu 24. medalju od 2006. godine i samostalnosti Srbije.

Tok utakmice

8. minut 13:7 - Gotovo je, ovo je 24. medalja za srpski vaterpolo

8. minut - 12:7 - Gol za Grčku

7. minut 12:6 - Filipović na asistenciju Prlainovića

5. minut 11:6 - Jakšić trese mrežu Grka

4. minut 10:6 - Grci vode 2:0 u poslednjem kvartalu

2. minut 10:5 - Treći put Grci četvrtinu otvaraju golom

Četvrta četvrtina

8. minut 10:4 - Evo i Filipovića

7. minut 9:4 - Prlainović pogađa, Grci su razbijeni

5. minut 8:4 - Prlainović za 4 gola viška na strani Srbije

4. minut 7:4 - Ćuk ne da Grcima da se vrate

3. minut 6:4 - Grci postižu prvi gol u drugom poluvremenu

Treća četvrtina

8. minut 6:3 - Pijetlović je uneo u gol dva Grčka igrača i loptu

5. minut 5:3 - Bravura Mandića

2. minut 4:3 - Odbranili smo se sa 2 igrača manje

Druga četvrtina

8. minut 4:3 - Dušan Mandić sa krila

7. minut 3:3 - Kunas nam pravi najviše problema

7. minut 3:2 - Pijetlović sa centra

6. minut 2:2 - Grci opet postižu gol sa igračem više

5. minut 2:1 - Pijetlović sa stative

2. minut 1:1 - Filipović sa igračem više

2. minut 0:1 - Grci sa krila postižu prvi gol

Prva četvrtina

20:15 - Počinje utakmica

20:05 - Vaterpolisti se rasplivavali u bazenu

19:50 - Savić: Grci su strpljivi u napadu Selektor Savić je istakao da veoma respektuje selekciju Grčke, treću selekciju sveta na poslednjem prvenstvu sveta u Kazanju. “Nedavno smo trenirali sa njima, Grčka je pokazala veliki progres. Igraju strpljivo u napadu i biće velika utakmica. Ulog je ogroman, iako su obe reprezentacije obezbedile olimpijsku vizu, biće neizvesna borba za medalju”, poručio je Savić. 19:20 - Prlainović: Motivisano do finala Jedan od najboljih srpskih vaterpolista Andrija Prlainović ističe da ekipa u odličnom raspoloženju i veoma motivisana čeka duel sa Grcima. “Opet smo se ubacili u ritam, pronašli energiju i odigrali dosta dobro. Grčka je verovatno najviše pokazala, pored nas u poslednjih godinu dana. Izuzetan su tim, svi igraju jedan za drugog u oba pravca i nezgodni su. Mislim da smo u dobrom momentu i očekujem pobedu”, jasan je bio Prlainović.

19:00 - Srbija ubedljiva, Grci sve bolji

Ekipa selektora Dejana Savića završila je grupnu fazu sa maksimalnim učnikom, da bi zatim upisala još dva trijumfa – najpre u osmini finala nad Slovačkom, a zatim je bila bolja od Rusije u borbi za polufinale.S druge strane, Grci su grupu prošli kao trećeplasirani, posle remija sa Mađarskom, poraza od Rusije i pobede nad poslednjeplasiranom Turskom, dok su u drugoj fazi znatno podigli nivo igre – izbacivši prvo Rumune, a onda i Špance.

18:20 - Navijači poseban adut

Naravno da je Srbija favorit u ovom duelu, posebno ako se ima u vidu da će biti odigran pred 11.000 navijača u Kombank areni, ali nema sumnje da će i Grci tražiti svoju šansu. Izabranici selektora Dejana Savića dobro su izanalizirali rivala i spremno dočekuju veliki meč, a Andrija Prlainović želi da rivala ostavi bez borbe za zlato.

- Grčka je reprezentacija koja je u proteklih godinu dana, uz nas, najviše pokazala. Izuzetan tim, nijedan pojedinac ne odskače, svi igraju angažovano, jedan za drugog, kako u odbrani tako i u napadu. Imaju sjajan centarski tandem. Nisu slučajno na drugom velikom takmičenju zaredom u polufinalu, ali nadam se da će, kao i prošle godine na Svetskom prvenstvu u Kazanju, ostati bez finala.17:40 - Živko Gocić: Očekujem težak meč

Kapiten Živko Gocić ističe da očekuje izuzetno težak meč.

- Grčka ima najbolju iskorišćenost igrača više u poslednje dve godine. Stvarno igraju vrlo strpljivo, imaju dug napad i dobro koriste obe stative. Biće teško zaustaviti ih, ali to je polufinale. Moramo da pokušamo da budemo bolji od njih i da ostvarimo plasman u finale. Mislim da ako odigramo našu igru, imamo šansu da prođemo dalje. Možda sa strane deluje lakše zato što je to Grčka, ali verujte da će biti vrlo teško. Nisu džabe oni treći na svetu - rekao je Gocić.

17:00 - Dušan Mandić: Mi se pitamo

Ubojiti levoruki srpski strelac Dušan Mandić veruje da sve zavisi isključivo od igre naše reprezentacije.

- Grci su vrlo disciplinovana i uigrana ekipa, koja će sigurno iskoristiti svaku našu ishitrenost u napadu. Moramo da budemo koncentrisani i u napadu i u odbrani, koja nam je glavni adut. Ako budemo gledali samo sebe od početka do kraja, mislim da neće biti problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track