(KURIR TV) SRBIJA ŠAMPION EVROPE: Delfini savladali Crnu Goru uz rekord od 16.000 gledalaca
Foto: Tanjug

Treće uzastopno zlato

(KURIR TV) SRBIJA ŠAMPION EVROPE: Delfini savladali Crnu Goru uz rekord od 16.000 gledalaca

Ostali sportovi -
Vaterpolisti Srbije pobedili su Crnu Goru u finalu Evropskog prvenstva u beogradskoj "Areni" 10:8 (1:3, 2:1, 3:2, 4:2).
1 / 8 Foto: Tanjug

"Delfini" su treći put uzastopno postali šampioni Evrope. Ovaj put, kod kuće, pred rekordnih 16.000 gledalaca!

Ovo je četvrta titula prvaka Evropa naše reprezentacije od osamostaljivanja Srbije, a sedma počev od 1991, kada je Jugoslavija prvi put osvojila zlato.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Današnje finale bolje su počeli Crnogorci i prvu četvrtinu dobili rezultatom 3:1. "Delfini" su u drugoj uspeli da izjednače na 3:3, ali na prvo vođstvo čekali su sve do početka poslednje deonice kada je Ćuk pogodio za 7:6. Seriju su nastavili Pijetlović i Jakšić za ubedljivu prednost 9:6. Međutim, gosti se nisu predavali, preko Radovića i Janovića prišli su na 8:9, ali nisu imali snage za više. Tačku na finale stavio je Aleksić za konačnih 10:8.

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović.

CRNA GORA: Lazović, Dr. Brguljan, Pasković, Petrović, Da. Brguljan 2, Radović 2, M. Janović, N. Janović 2, Ivović 1, Mišić, Vukčević 1, Jokić, Šćepanović.

"Srušili smo sve rekorde. Večeras su pobedili srce i duša Srbije. Ovo nije bila naša najbolja partija, ali sa ovim navijačima nismo mogli da izgubimo", rekao je Filip Filipović iz bazena za RTS.

"Mnogo teška utakmica, i fizički i mentalno. Uz podršku navijača i našu veliku borbu došli smo do zlata", dodao je kapiten Živko Gocić.

Sledeće Prvenstvo Evrope održaće se za dve godine u Barseloni.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskim vaterpolistima osvajanje zlatne medalje na 32. Evropskom prvenstvu u vaterpolu.

"Izuzetno sam počastvovan ššto mogu da vam, u ime Vlade i građana Republike Srbije, čestitam pobedu u finalnoj utakmici na upravo završšenom Evropskom prvenstvu u vaterpolu", naveo je premijer u čestitki.

"Osvajanje najsjajnijeg odličja i odbrana titule evropskog ššampiona, uz punu podršku domaće publike, ima ogroman značaj, kako za vas kao vrhunske vaterpoliste, tako i za srpski sport. Vaš uspeh je podstrek, ali i dokaz mladima u Srbiji da se vanserijski rezulatati postižu samo dugogodišnjim zalaganjem, napornim radom i ličnim odricanjima", naveo je Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijer je čestitke uputio i mladim reprezentativkama Srbije, koje su, kako je rekao, uz talenat, pokazale ogromnu volju i želju za postizanjem velikih rezultata.

"Duboko verujem da će u narednim godinama ostvarivati pobede i neizostavno osvajati medalje", naveo je Vučić.

On je istovremeno čestitao i predstavnicima Evropskog prvenstva u vaterpolu Beograd 2016, Vaterpolo savezu Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i Gradu Beogradu na izuzetnoj organizaciji i oborenom rekordu u posećenosti i gledanosti ovog sporta.

"Srbija je spremno dočekala mnogobrojne sportiste i turiste iz zemalja učesnica ovog prvenstva i pružila im gostoprimstvo tradicionalno dobrog domaćina", naveo je premijer.

On je poželeo vateropolistima da pored evropskog, ove godine srpskom vaterpolu podare i tako dugo željeno olimpijsko zlato u Riju.

Čestitkama se pridružio i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić:"Bravo ššampioni! Hvala vam što ste nas još jednom učinili ponosnim i dokazali da je evropski tron vaš! Bila je privilegija gledati vas i podržavati. Hvala svima koji su podržali naše šampione i iz Arene poslali najlepšu sliku Srbije“, navodi se u čestitki Udovičića, saopštilo je Ministarstvo omladine i sprota.

Čestitala je i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković."U ime Narodne skupšštine i u svoje lično ime čestitam vam na izuzetnoj i ubedljivoj igri tokom celog prvenstva, koja je zaokružena osvajenjem najsjajnijeg odličja. Igrali ste srcem i zasluženo treći put uzastopno osvojili zlato na evropskim takmičenjima. Pokazali ste kako se igra za Srbiju i ponosni smo na vas“", poručila je Gojković, saopšteno je iz parlamenta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je poručio:"Ovaj put je bilo najveličanstvenije, jer je pobeda ostvarena pred domaćom publikom, u Beogradu, u prepunoj Areni", istakao je gradonačelnik. On je čestitke uputio i stručnom štabu, igračima i čitavoj naciji na velikom uspehu. "Svaka vam čast, zlatni momci”, navodi se u čestitki gradonačelnika, saopstila je Služba za informisanje grada.

TOK MEČA:

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

Četvrta četvrtina 10:8:

8. minut - 10:8 - Aleksić je stavio tačku!

6. minut - 9:8 - Janović! Gosti su se vratili u igru, brzo su stigli na "minus jedan".

5. minut - 9:7 - Radović vraća nadu Crnogorcima.

5. minut - 9:6 - Nikola Jakšić! Na asistanciju Gocića! "Delfini" nezadrživo grabe ka zlatu.

4. minut - 8:6 - Pijetlović! Pucao je kroz ruke golmanu Šćepanoviću!

2. minut - 7:6 - Miloš Ćuk za prvo vođstvo Srbije u današnjem finalu!

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

Treća četvrtina - 6:6:

8. minut - 6:6 - Andrija Prlainović pogađa pet sekundi pre kraja ove deonice!

7. minut - 5:6 - Ponovo Brguljan! Ponovo Crna Gora vodi.

7. minut - 5:5 - Filip Filipović! Sada je naša reprezentacija iskoristila igrača više.

6. minut - 4:5 - Darko Brguljan! Crnogorci opet vode, posle isključenja Prlainovića.

3. minut - 4:4 - Petrović je treći put isključen, pa se crnogorski bek neće vraćati u igru. Srbi nisu iskoristili tu prednost da prvi put dođu u vođstvo.

2. minut - 4:4 - Dušan Mandić! Iz drugog pokušaja u prvom napadu u drugom poluvremenu.

Druga četvrtina - 3:4:

7. minut - 3:4 - Sada su isključena dva "delfina", Ćuk i Mitrović, što je iskoristio Radović da svojoj reprezentaciji vrati prednost.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

6. minut - 3:3 - Propuštena je velika prilika! "Delfini" nisu iskoristili napad sa dva igrača više.

2. minut - 3:3 - Miloš Ćuk! Srbija je do izjednačenja došla sa dva igrača više.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

1. minut - 2:3 - Andrija Prlainović u svom stilu. Loptu je provukao ispod golmana Šćepanovića.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prva četvrtina - 1:3:

7. minut - 1:3 - "Delfini" nisu iskoristili igrača više, Gocićev šut odbranio je Šćepanović, a na drugoj strani Radović je pogodio stativu, posle čega je Savić zatražio tajm-aut.

4. minut - 1:3 - Nikola Janović. Imali su Crnogorci igrača više i iskoristi tu prednost.

4. minut - 1:2 - Milan Aleksić je dao prvi gol za "delfine".

2. minut - 0:2 - Aleksandar Ivović! Crnogorci su dali i drugi gol iz pozicionog napada.

1. minut - 0:1 - Nikola Vukčević je prvi strelac današnjeg finala.

17:44 - Rekord!Na tribinama "Kombank arene" je 16.000 gledalaca! To je rekord evropskih prvenstava. Kapacitet beogradske dvorane povećan je za ovo finale. U prethodnoj fazi takmičenja bilo je 11.000 mesta. To je drugi najposećeniji meč u istoriji vaterpola. Samo je jednom bilo više gledalaca i to na Olimpijskim igrama u Sidneju, kada je na tribinama bilo više od 20.000 ljudi.

17:43 - I Ikodinović razočaran zbog ulazniceProslavljeni vaterpolo as Danilo Ikodinović takođe je razočaran načinom podele ulaznica. Oštro je reagovao, a o tome pročitajte više OVDE.

17:42 - I Herceg Novi je uz Srbiju

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

17.38 - Ovacije za "delfine", zvižduci za crnogorsku himnuPredstavljanje učesnika finala, a zatim i intoniranje himni. "Delfini" su dobili ovacije sa tribina, a crnogorska himna zvižduke.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

17.30 - Mađarima bronzaVaterpolo reprezentacija Mađarske osvojila je danas bronzanu medalju, pošto je pobedila Grčku sa 13:10 (4:2, 4:2, 2:1, 3:5). Vaterpolistima Mađarske to je 24. odličje na prvenstvima Evrope, a šesta bronzana medalja, dok je Grčka propustila šansu da dodje do prve medalje na kontinentalnom šampionatu. Mađarsku je do pobede predvodio Marton Vamoš sa tri gola, dok su po dva postigli Bence Batori, Norbert Hošnjianski, Adam Deker, Kristijan Manherž i Balaž Haraj. U selekciji Grčke najefikasniji je bio Angelos Vlahopulos sa četiri gola, dok su Konstatinos Murikis i Kristos Arodakis dodali po dva. Po jedan pogodak postigli su Konstantinos Genidunijas i Janis Funtulis. Mađarska je veoma dobro počela utakmicu, povela je već iz prvog napada preko Martona Vamoša. Grčka je izjednačila ubrzo golom Angelosa Vlahopulosa, međutim, usledila je serija Madjarske od 3:0, pa je pred Grcima bio veoma težak zadatak. I nastavak susreta u Beogradskoj areni pred oko 6.000 gledalaca protekao je u znaku Madjarske, koja je postepeno povećavala prednost i na kraju došla do neočekivano lake pobede.

17.20 - Crnogorci starijiVaterpolisti Srbije u proseku imaju 24,7 godina, dok su Crnogorci stariji skoro tri godine i njihov prosek godina iznosi 27,5.

17.15 - Put do finalaSrbija je u grupi savladala Hrvatsku (13:6), Maltu (20:2) i Francusku (16:8), u osmini finala Slovačku (10:5), u četvrtfinalu Rusiju (15:5) i u polufinalu Grčku (13:7). Crna Gora je u grupi bila bolja od Holandije (13:6) i Slovačke (15:6), dok je sa Španijom igrala nerešeno (8:8), a u nokaut fazi je eliminisala Francusku (11:6), Italiju (10:7) i Mađarsku (8:5).

Foto: Fonet
Foto: Fonet

17.10 - Poznati sa pomešanim osećanjimaIma dosta poznatih ličnosti kojima će osećanja biti pomešana tokom finala u "Areni" s obzirom na njihovu povezanost i sa Srbijom i sa Crnom Gorom. Ko su te ličnosti, saznajte OVDE.

17.05 - Skandal sa ulaznicamaVelika frka digla se oko ulaznica za finale Evropskog prvenstva. Narod se smrzavao čekajući u redovima ne bi li došao do zlata vrednog komada papira, ali od toga nije bilo ništa. Odlukom vlasti, karte su podeljene javnim preduzećima, odnosno članovima vladajuće Srpske napredne stranke. Razlog za ovakvu sramnu odluku je kažnjavanje navijača Srbije zbog zviždanja državnom vrhu, premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Tomislavu Nikoliću na otvaranju prvenstva u " Kombank Areni". Pošto su pristalicama SNS-a podeljene karte, oni su dobili uputstvo kako bi trebalo da postupaju i da se ponašaju na današnjoj utakmici.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

17.05 - Mitrović: Ne smem da bude neskroman, ali mislim da bi trebalo da osvojimo zlatnu medalju"Naša reprezentacija ima breme prošlosti i rezultata. Ne smem da bude neskroman, ali mislim da bi trebalo da osvojimo zlatnu medalju, jer svi to od nas očekuju, s obzirom da igramo u Beogradu, da će biti mnogo ljudi iza nas... Sve je pripremljeno za to. To je i neka vrsta pritiska, ali verujem da će nestati kada počne finale. Verujem da će kvalitet pobediti, a mislim da je to na našoj strani", rekao je golman Branislav Mitrović.Šta je još izjavio Mitrović uoči finala, a šta Duško Pijetlović pročitajte OVDE.

Foto: Beta
Foto: Beta

17.00 - Tapkaroši deru: 2 karte - 200 evra"Kurir" je došao do saznanja da tapkaroši preko interneta nude dve ulaznice za finale EP po ceni od 200 evra!

16.55 - Mandić: Privilegija!"Igramo u Beogradu, pred 16.000 ljudi. Očekuje nas sjajan protivnik, koji je pokazao neverovatan karakter protiv Italije i Mađarske. Biće to spektakl, a za mene uživanje i privilegija da igram. Očekujem neizvesnu utakmicu do samog kraja. Pobediće ekipa koja bude smirenija u završnici i koja bude bolje podnela pritisak finala", rekao je naš levoruki reprezentativac Dušan Mandić.Celu najavu današnjeg finala iz štampanog izdanja "Kurira" pogledajte OVDE.

16.50 - Iznenađenje za "delfine"Izabranice naših Delfina spremile su posebno iznenađenje za svoje junake. Naime, one su za finalni meč napravile posebne majice na kojima su slike vaterpolista. Tačnije, svaka nosi majicu na kojoj je fotografija njenog izabranika.

NAJLEPŠA PODRŠKAZa nekoliko sati je finale. Nekada dva oka u glavi,danas duel prijatelja koji ce na sat vremena...

Posted by Dejan Stevović on Saturday, January 23, 2016

16.45 - Savić: Svako ima mane, pa i Srbija"Neko je pitao da li Srbija ima mane. Svako ima mane, svaka ekipa i niko nije nepobediv, tako da očekujem veliku borbu i nadam se da će puna Arena da uživa, jer će i jedna i druga reprezentacija igrati pred domaćom publikom", rekao je srpski selektor Dejan Savić uz osmeh u najavi današnjeg finala.Kompletnu Savićevu izjavu možete pročitati OVDE.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

16.40 - Titula, pa jagnjetinaAko srpski vaterpolisti osvoje titulu prvaka Evrope, biće nagrađeni jagnjetinom u težini selektora Dejana Savića! Gde će se "delfini" najesti, saznajte OVDE.

16.35 - Španija pobedila Italiju za peto mestoDanas su igrane utakmice za plasman na EP. Peto mesto pripalo je Španiji pobedom nad Italijom 8:7, sedma je Hrvatska, koja je savladala Rusiju 13:5, a deveta Francuska, koja je bila bolja od Rumunije 12:6. Na 11. poziciji je Nemačka, pošto je savladala Holandiju 9:7.

16.30 - Srbija - Crna Gora 3:2 na EPReprezentacije Srbije i Crne Gore sastajale su se pet puta na evropskim šampionatima, a "delfini" su ostvarili pobedu više.FINALE: Malaga, 2008. godina - Srbija - Crna Gora 5:6ČETVRTFINALE: Zagreb, 2010. godina - Srbija - Crna Gora 6:5GRUPA: Ajndhoven, 2012. godina: Srbija - Crna Gora 7:11FINALE: Ajndhoven, 2012. godina: Srbija - Crna Gora 9:8POLUFINALE: Budimpešta, 2014. godina: Srbija - Crna Gora 10:9

16.25 - Večeras u 21.00 doček ispred Starog dvora, a vaterpolisti sutra kod predsednika NikolićaGrad Beograd i Vaterpolo savez Srbije organizuju danas, ispred Starog dvora, praćenje finalne utakmice Evropskog prvenstva. Kako je najavljeno iz Gradske uprave, nakon zajedničkog praćenja finala, biće priređen svečani doček za srpske vaterpoliste na balkonu Starog dvora, kao i za šest učenika Matematičke gimnazije, koji su osvojili medalje na Međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu. Beograđani i gosti grada ce na video - bimu moći da pogledaju finalnu utakmicu između Srbije i Crne Gore. Nakon utakmice, u 19.30 sati biće priređen zabavni program, a vaterpolisti i mladi matematičari se na balkonu Starog dvora očekuju oko 21 sat. Svečanom dočeku prisustvovaće gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra sa vaterpolo reprezentacijom Srbije. Predsednik će se sastati sa našim reprezentativcima u 18.00, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, najavila je Služba za saradnju sa medijima.

16.20 - Neka se ponovi AjndhovenSrbija je u finalu EP 2012. u Ajndhovenu pobedila Crnu Goru 9:8. Podsetite se tog uzbudljivog meča OVDE.

16.15 - "Arena" spremnaKako je "Arena" izgledala danas, šest sati pre početka finalnog meča? Pogledajte OVDE.

16.10 - Crna Gora bolja od Mađarske na putu ka finalu - 8:5

16.00 - Srbi lako sa Grcima u polufinalu - 13:7

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track