Zika neće biti problem u Riju
Foto: Profimedia

Srpski tim mirno radi

Zika neće biti problem u Riju

Ostali sportovi -
OKS ističe da, u saradnji sa MOK, prati situaciju, te da se ne očekuje da virus bude problem tokom praznika sporta u avgustu

Virus zika, najnovija pošast koja uzbunjuje planetu, jedna je od glavnih tema i u olimpijskim komitetima širom sveta.Nakon nekih izjava iz Sjedinjenih Američkih Država, iz kojih se moglo naslutiti da su tamošnji sportski vrhovnici spremni i da propuste Igre (mada je to kasnije, dosta šturo, demantovano), najnovije vesti stižu iz Kenije. Tamošnji Olimpijski komitet navodno razmišlja o povlačenju sportista sa OI u Brazilu.- Ukoliko virus zika dostigne razmere epidemije, nećemo rizikovati živote Kenijaca u Riju - rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Kenije Kipčoge Keino.Kenijci na Igrama uglavnom dominiraju u atletici, pre svega na srednjim i dugim prugama, pa su od 86 medalja (24 zlatne) 79 osvojili na stazi. Na poslednjim igrama u Londonu okitili su se sa 11 odličja, a samo dva su bila najsjajnija.

Prvi čovek OKS... Vlade Divac
Prvi čovek OKS... Vlade Divac

I Olimpijski komitet Srbije budno prati dešavanja po pitanju virusa zika, ali uz svakodnevni kontakt sa čelnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta poručuje se da nema mesta bilo kakvoj panici i da se očekuje da do avgusta, kad su Igre na programu, sve bude u najboljem redu.- Što se tiče Olimpijskog komiteta Srbije i naših sportista, kao što smo i prethodno rekli, pratimo kako se odvija situacija, vodićemo se savetima Svetske zdravstvene organizacije, naših nadležnih zdravstvenih i medicinskih institucija i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Među našim sportistima i u našem olimpijskom timu nema panike, a medicinski tim Olimpijskog komiteta Srbije, s profesorom dr Draganom Radovanovićem na čelu, ima dovoljno iskustva da blagovremeno i potpuno pripremi sve aktivnosti u cilju sigurnog boravka naših sportista u Brazilu - stoji u saopštenju OKS, u kojem se dodaje:- U ovom trenutku ostalo je još šest meseci do početka Olimpijskih igara, a važno je reći i da je u avgustu, odnosno u periodu održavanja Igara u Riju, zima - što svakako nije sezona komaraca. Od MOK i Organizacionog komiteta dobili smo uverenja da lokalne vlasti u Brazilu uporno rade na iskorenjivanju komaraca i da ćemo blagovremeno dobijati informacije na ovu temu. U pismu koje smo dobili iz MOK prenosi se i uverenje da će do perioda Igara biti obezbeđena bezbedna sredina za održavanje Igara.(G. F.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track