(VIDEO) KAO ŠARAPOVA: I svetski rekorder u brzom klizanju pao na doping testu zbog meldonijuma
Foto: AP

Rusi u problemu

(VIDEO) KAO ŠARAPOVA: I svetski rekorder u brzom klizanju pao na doping testu zbog meldonijuma

Ostali sportovi -
Svetski rekorder u brzom klizanju Rus Pavel Kuližnikov pao je na doping testu pošto je koristio meldonijum, isti lek zbog kojeg će njegova sunarodnica teniserka Marija Šarapova biti suspendovana, saopšteno je danas.

Dmitrij Dorofev, trener Pavela Kuližnikova, nije rekao kada je i gde testiran takmičar, već samo da su njegovi rezultati bili pozitivni na meldonijum, koji se od 1. januara nalazi na listi zabranjenih supstanci Svetske anti-doping agencije (VADA).

On je agenciji Tas rekao da je Kuližnikov koristio meldonijum dok je lek bio legalan i "da ga nije uzeo već godinu dana".

Kuližnikov je od početka 2015. godine osvojio pet zlatnih medalja na svetskim prvenstvima i svetski je rekorder u trci na 500 metara. On je od 2012. do 2014. godine bio pozitivan na zabranjenu suspstancu metilheksamin.

Ruska teniserka Marija Šarapova juče je saopštila da su njeni rezultati na Australijan openu u januaru bili pozitivni na meldonijum. Ona je rekla da je zbog zdravstvenih problema uzimala taj lek, da nije bila svesna da se od 1. januara nalazi na listi zabranjenih i da snosi punu odgovornost.

Meldonijum se proizvodi u Letoniji i koristi se kod bolesti srca - angine pektoris i infarkta miokarda. Utvrđeno je da povećava izdržjivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava aktivaciju centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

VADA smatra da je meldonijum metabolički modulator sličan insulinu.

Ruska klizačica Ekaterina Boborova danas je saopštila da je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu bila pozitivna na meldonijum, a zbog njegove upotrebe privremeno su suspendovani švedski atletičar Abeba Aregavi, turska atletičarka Gamze Bulut, ruski biciklista Edvard Vorganov i bijatlonci iz Ukrajine Olga Abramova i Artem Tiščenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track