TALENTOVANI BOKSER: Mali Terza kao Tajson
Foto: Stefan Jokić

Mlađi sin direktora Zvezde talentovani bokser

TALENTOVANI BOKSER: Mali Terza kao Tajson

Ostali sportovi -
Nikša Terzić otkriva da mu se otac Zvezdan ne meša u karijeru, dok majka Svetlana ne voli da ga vidi krvavog

Boks je plemenita veština koju pre svega moraš da razumeš i iskreno voliš da bi se bavio njome i bio uspešan, kaže za Kurir Nikša Terzić, jedan od najtalentovanijih mladih boksera u Srbiji.Mlađi sin generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića vredno trenira boks u Radničkom sa Crvenog krsta i otkriva da njegovi roditelji nisu oduševljeni sportom kojim se bavi. Majka Svetlana ne voli kada ga vidi krvavog posle mečeva.Trenirao i fudbal- Trenirao sam ranije fudbal, džudo i atletiku, ali sam se nekako našao u boksu. Počeo sam u jesen 2011, a na prvi trening sam došao sa starijim bratom. Zavoleo sam i ostao u ringu. Kada sam majci i ocu rekao šta sam počeo da treniram, oboje su bili protiv, ali se nisu mešali. Majka nije odgledala nijedan moj meč za ovih pet godina, dok otac dolazi - otkriva Nikša Terzić (22).Kao mladom čoveku, znači mu podrška oca, ali mu je i žao što majka nije srećna.- Mama bi najviše volela da prestanem s boksom (smeh). Očeva podrška mi mnogo znači, ali i majčina, iako ona ne voli ovo što radim. Otac se trudi da se ne meša jer iz fudbala ima iskustva koliko roditelji zbog svojih ambicija prave probleme deci u karijeri. Smatra da je to pogrešno i kontraproduktivno.Boks je kao sport decenijama na margini u Srbiji. Posebno se to oseti poslednjih godina jer je novca za treninge sve manje i manje.- Činjenica je da je boks zapostavljen i prepušten sam sebi, odnosno nekolicini entuzijasta koji stvarno žele ovu plemenitu veštinu da prenesu mlađima. Lepo je slušati starije kada pričaju o boksu i kada uporediš sve to i vidiš u kakvim uslovima mi treniramo, razlika je neverovatna. Neki srpski klubovi danas imaju ligu, neki su opredeljeni za turnire... Kvaliteta među mladima ima, ali je veliki problem što mali broj boraca ostaje u ovom sportu.Nikša Terzić je do sada imao 31 meč, od toga 27 pobeda. Izuzetan skor za mladog boksera u lako teškoj kategoriji, do 91 kilogram.- Nije to mnogo mečeva, neki momci u mom uzrastu imaju i duplo više. Meni je bitno da treniram svaki dan i da se osećam dobro. Voleo bih da odem na neko veliko takmičenje, Evropsko ili Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre... Za tako nešto potrebno je mnogo odricanja.Voli MekgregoraMladi Terzić nema bokserskog idola, iako voli Ukrajinca Aleksandar Usika, kao i MMA borca Kolina Megregora i kik-boksera Badrija Harija. U slobodno vreme ide na fudbalske utakmice.- Ne volim preterano noćne izlaske, niti idem često na sportske događaje. Uglavnom idem na utakmice Crvene zvezde, i to najviše zbog oca.Nikša Terzić nije zapostavio školu zbog bavljenja sportom.- Studiram ekonomiju i finansije jer smatram da je veoma bitno imati obrazovanje. Postoji mogućnost da odem na master studije u Ameriku, što može da bude problem za nastavak bokserske karijere. Ne znam da li bih uspeo da tamo uskladim boks i studije - iskren je na kraju razgovora mlađi Terzić.

Ocena treneraVELIKO SRCE I HLADNA GLAVAMilivoje Bašić, treneru u Radničkom, već godinama radi s Nikšom Terzićem:- Nikša je momak s kvalitetom i potencijalom da uspe u boksu. To je sud mnogih koji se razumeju u ovaj sport, ne samo moj. Teškaši su specifični, kasnije sazrevaju. Smelo ulazi u ring, ima dobar karakter, stabilnost, veliko srce i hladnu glavu koju zna da koristi. Evo jednog detalja koji otkriva kakav je. Pred meč ume da zaspi, što odslikava njegovu hladnoću i smirenost. Verujem da će uskladiti školu i boks jer može da postane svetska klasa!

Miran i povučenNE JURIM POPULARNOSTNikšu Terzića u klubu opisuju kao tihog, dobro vaspitanog i povučenog momka. Za razliku od brata Kostadina i sestre Maše, ne voli da bude medijski eksponiran.- Nisu ni oni željni tolike popularnosti (smeh). To je sve splet okolnosti zbog ljudi s kojima su u emotivnoj vezi. Što se mene tiče, generalno, nemam želju za takvom vrstom isticanja - iskren je Nikša Terzić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track