(VIDEO) NOVA AVANTURA ZORANA ZIVLAKA: Biciklom u Rio na Olimpijske igre
Foto: Privatna Arhiva

Povratak na zeleni kontinent

(VIDEO) NOVA AVANTURA ZORANA ZIVLAKA: Biciklom u Rio na Olimpijske igre

Ostali sportovi -

Zoran Zivlak iz Novog Sada, poznati triatlonac i profesor geografije, krajem maja je započeo novu avanturu na dva točka.

1 / 2 Foto: Privatna Arhiva

Ona će se okončati dolaskom u brazilsku metropolu Rio de Žaneiro, koja je domaćin letnjih Olimpijskih igara.

Baš kao i pre dve godine cilj je isti, ali je ruta do Rio de Žaneira drugačija. Prethodni put Zoran se vozio od zapadne do istočne obale Južne Amerike, bespućima Čilea, Argentine, Urugvaja i Brazila:

- Ovo putešestvije sam započeo iz Kolumbije. Do cilja me očekuje vožnja još kroz Ekvador, Peru i Boliviju. Veoma se radujem što ću ponovo videti Rio. Marakana, Kopakabana i ostale znamenitosti ostale su mi u lepom sećanju tokom boravka na Mundijalu. Već tada sam izrazio želju da se vratim u Rio, i bodrim naše olimpijce. Srećan sam što ću u tome i uspeti - kaže za Kurir Zoran.

Kao i na mnogim ranijim putovanjima po belom svetu, i na ovom su mu, u tuđini, pomogli naši ljudi:

- U Bogoti me je ugostila Katarina Marković, vlasnica restorana. Opisao bih je kao neslužbenog ambasadora za građane Srbije, ali i država eks Jugoslavije. Prijatno me je iznenadila informacija da Bogota ima oko 300 kilometara biciklistickih staza- predočava Zoran.

I ovaj sportski pohod na dva točka, Zoran će iskoristiti da bodri naše “orlove”:

-Nadam se da će domaćini imati razumevanja da me puste u Olimpijsko selo, da se vidim sa našim reprezentativcima. Tako je bilo i na prethodnim Olimpijadama. Sva ova moja putovanja na različitim kontinentima imaju identičan clij. Na ovaj način promovišem sport, zdrav stil života, ali i Srbiju- ukazuje Zoran.

Put oko sveta biciklom, neustrašivi Novosađanin je započeo 2008. godine, 10.000 kilometara dugom vožnjom do Pekinga i OI:

-Godinu dana kasnije, od Brizbejna do Sidneja prevalio sam 2.500, a 2010. još 6.000 kilometara, od Južne Afrike do Kenije. Tada sam spojio dva svetska prvenstva - fudbalsko u Južnoafričkoj Republici i košarkaško u Turskoj. Pre dve godine prevalio sam 5.000 kilometara, vozeći sa jedne na drugu obalu Južne Amerike. Lane sam od Novog Sada do Bakua odvezao 3.000 kilometara. U prestonici Azerbejdžana, prisustvovao sam prvim Evropskim igrama - kaže Zoran.

Srdačnost na svim kontinentimaMene ne fasciniraju pređeni kilometri nego susreti sa prirodom, raznim kulturama i ljudima. Na svim kontinentima sam bio srdačno primljen, bilo da su to naši zemljaci, ili lokalno stanovništvo- priznaje Zoran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track