DRUGA STRANA MEDALJE: Državo, poslušaj šampione!
Foto: Dado Đilas

Različita mišljenja u vezi s ulaganjem u sport

DRUGA STRANA MEDALJE: Državo, poslušaj šampione!

Ostali sportovi -

Omogućite da firme pomažu klubove, smanjite ili im ukinite PDV, kaže Viktor Jelenić, dok Dražen Dalipagić kaže da država pomaže reprezentacije, pa ne može još i klubove

Srpskim šampionima sleduju bogate finansijske nagrade za medalje na Olimpijskim igrama, ali i nacionalna penzija čim navrše 40 godina. Međutim, oni su upalili alarm u javnosti i zatražili od države da pomogne klubove koji tonu sve dublje, a neki se čak i gase.Izjava Andrije Prlainovića odjeknula je jačinom munje.Impresivan rezultat- Ovaj rezultat koji smo ostvarili u Riju nije plod sistemskog ulaganja u sport. Znamo da su svi vodeći klubovi pred stečajem - poručio je Prlainović nekoliko minuta pošto je osvojio zlato na OI. Te reči ustalasale su javnost.Bivši vaterpolo reprezentativac, a danas predsednik VK Crvena zvezda Viktor Jelenić ima definisan stav o tome.- Država sasvim dovoljno ulaže u saveze i Olimpijski komitet. Obezbeđene su nagrade, ali i nacionalna priznanja. Pa, u moje vreme nije bilo ništa od toga - počinje reprezentativni deo priče Jelenić.Kad je reč o klupskoj vaterpolo sceni, na koju je gađao Prlainović, situacija je drastično drugačija.- Druga stvar su klubovi! Međutim, ljudi, budimo realni, država ne može da pomaže još i sve klubove. Ono što država može jeste da stvori klimu da se uloži u te klubove. Kad to kažem, mislim da se u neprofitabilnim sportovima pomogne ljudima koji žele da ulože novac. To se može uraditi kao smanjenje ili ukidanje PDV za njih ili neke druge beneficije koje bi dobili zauzvrat. Tako bi se podstaklo ulaganje privrednika i omogućilo da klubovi žive.

Šta će predsednik reći... Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom u Riju
Šta će predsednik reći... Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom u Riju

Različitog mišljenja je Dražen Dalipagić, legendarni košarkaš, koji bez dlake na jeziku zbori na temu države i sporta.- Prlainović je otvorio ranu koja postoji. Nemamo ni more, ni bazene, ni ligu. Ma, nemamo ništa. Ali, ljudi, ne može država svakom da pomogne. Guramo reprezentaciju, pomažemo ih maksimalno, pa ne može država da pravi i vaterpolo ligu. Nemoguće je da država svima daje pare, nemoguće - jasan je Dalipagić.Dan posle istorijskog uspeha dve košarkaške selekcije, KK Vojvodina je objavio da se gasi...Vremena se menjaju- Ugasila se jedna Bosna, pa zašto ne bi i Vojvodina? Nađite sponzora, ako ne možete da nađete, ćao. Mi smo zemlja u kojoj malo šta radi, minimalan broj firmi se otvara, slažem se da nije uopšte lako naći nekoga ko će da ulaže u sport, ali opet ne možemo ni od države da tražimo da daje pare klubovima - nadovezao se Dalipagić.Poruka za kraj, više nego jasna.- Kad sam 1973. ušao u reprezentaciju pa do zadnjeg dana u dresu, nije mi nikad ništa falilo. Uvek sam imao hranu, opremu i maksimalne uslove za rad. Siguran sam da to imaju i svi današnji srpski reprezentativci. Plus, sada imaju i nagrade i penzije - podvlači Dalipagić.

Kako drugi radeITALIJA PRAVI PRIMERDržava Italija ne ulaže novac u sportiste i klubove, ali je donela zakone po kojoj svaka profitabilna kompanija određeni novac uplaćuje u sport. Naime, na krovu piramide sportske organizacije u Italiji nalazi se Olimpijski komitet te zemlje, ispod njega su poređani svi sportski savezi. Svaka kompanija od profita uplaćuje procenat na račun Olimpijskog komiteta, koji redovno proverava država da ne bi bilo malverzacija.Onda čelnici OK Italije, shodno rezultatima i strategiji, određeni novac uplaćuju na račun nekog saveza koji onda raspolaže novcem. Verujemo da bi naši sportski radnici mogli da prepišu ovaj koncept, umesto što se trude da stalno izmišljaju toplu vodu. Ovakav recept u toj državi živi dugi niz godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track