SRPSKI VESLAČI SVETSKI PRVACI: Pivač i Mačković osvojili zlato na prvenstvu u Roterdamu!
Foto: VSS

Veliki uspeh

SRPSKI VESLAČI SVETSKI PRVACI: Pivač i Mačković osvojili zlato na prvenstvu u Roterdamu!

Ostali sportovi -

Srpski dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji mlađih seniora do 23 godine na Svetskom prvenstvu za seniore u neolimpijskim disciplinama u Roterdamu.

1 / 2 Foto: VSS

Srpski čamac je trijumfovao u finalu s vremenom 6:58.01 ispred posada Francuske (6:59.44) i SAD (7:02.04), kojima je pripalo srebro, odnosno bronza.

– Momci su bili sjajni, pružili više od 100 odsto svojih mogućnosti i zasluženo stigli do zlata. Obojica studiraju u Americi, a odmah nakon završetka naporne godine stigli su u Srbiju, žrtvovali svoj odmor, podredili ga pripremama i žestokim treninzima i stavili se na raspolaganju državnom timu i Srbiji. Sve im se to na kraju isplatilo, a zaslužuju da im se poklonimo za nastup u Roterdamu. U finalnu trku su su ušli sa tek četvrtim vremenom iz kvalifikacija i sa porazom od Amerikanaca u svojoj grupi. Zbog toga su pred samo finale premešteni u „lošiju“ stazu, broj 3, pošto je počeo da duva bočni kontra vetar pa su najbolji iz kvalifikacija dobili staze koje su bile zaštićenije. Uprkos lošijim startnim uslovima dogovorenu taktiku su ispunili od A do Š. Izveslali su bez kompromisa, rano došli do solidne prednosti, odolevali i odbijali mnoge napade i na kraju ubedljivo osvojili zlato u konkurenciji izuzetnih čamaca. Njih dvojica su vanserijski kvalitet dokazali i prethodne dve godine godine kada su na svetskim prvenstvima za mlađe seniore osvojili bronze. Sada su bili odlučni da odu korak napred i uspeli su u tome. Nijednog trenutka nisam posumnjao da imaju kvalitet za najviši plasman, što se na kraju pokazalo kao tačno – blistao je od sreće trener dvojca bez kormilara Lazo Pivač, nekadašnji vrsni veslač i Viktorov otac.

Ovo je, ujedno, i prvo srpsko svetsko zlato u konkurenciji mlađih seniora u nekoj olimpijskoj disciplini posle ravno 11 godina.

– Presrećni smo. Pre šampionata smo najavili zlato, uspeli smo da ispunimo obećanje, a nismo gubili veru u sebe ni posle kvalifikacija. Izgubili smo od Amerikanaca u grupi, ali smo znali da to nije realno stanje stvari jer su uslovi na stazi bili katastrofalni. Odlično smo se pripremili za finalnu trku. Plan je bio da se što bolje zaletimo od samog početka i da pokušamo da u poslednjih 500 metara uđemo kao prvi, jer smo znali da je finiš naš. Uspeli smo u tome, uprkos jakom bočnom kontra vetru zbog kojeg je bilo mnogo teže upravljati čamcem, posebno u stazi 3 gde smo mi veslali. Kada smo videli da u zadnju četvrtinu trke ulazimo kao prvi znali smo da ništa ne može da nas odgura sa puta ka zlatu. Postali smo svetski prvaci u konkurenciji mlađih seniora u kojoj možemo da nastupamo i dogodine. Budući da smo već postali najbolji na svetu pitanje je da li ćemo se u ovoj konkurenciji ogledati i 2017. – istakao je Viktor Pivač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track