Najnovije vesti

Sokolov put - najatraktivnija nebeska trka u Srbiji
Foto: Skajraning Srbija

Na startu bio i srebrni sa OI Marko Tomićević

Sokolov put - najatraktivnija nebeska trka u Srbiji

Ostali sportovi

Planinska trka Sokolov put održana je po treći put, centar Niške banje je dočekao preko 250 nebeskih trkača iz 12 zemalja, koji su na stazi dužine 22 km uz 2.169 m uspona, preko grebena Suve planine trčali do njenog najvišeg vrha Trema.

Po rečima trkača, ovo je jedna od najlepših i najzahtevnijih skyrunning trka u Srbiji, koja se ne sme propustiti. Vrhovi, odseci, neverovatan pogled, jednom rečju - izazov je ono što okuplja sve veći broj planinskih trkaca širom Evrope, koji sa oduševljenjem pričaju o ovoj stazi i planini, pa se ponose učešćem na ovoj trci. 

Mladen Plakalović, Foto: Miloš Milenković
Mladen Plakalović, Foto: Miloš Milenković

Najbrži u muškoj konkurenciji bio je Mladen Plakalović iz BiH, predstavnik Jahorina Ultra trail tima, koji je ovu stazu pretrčao za sjajnih 2 sata i 36 minuta. Drugo mesto je zauzeo Nenad Živković iz Kruševca sa vremenom 2 sata i 47 minuta, dok je treće mesto zauzeo Dušan Bazić sa Kopaonika (2 sata i 51 minut). 

Martina Kantor, Foto: Miloš Milenković
Martina Kantor, Foto: Miloš Milenković

Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Martina Kantor iz Poljske sa oborenim rekordom staze i vremenom 3 sata, 19 min i 45 sekundi. Ovo je sjajan rezultat za mladu Poljakinju koja je u ukupnom  plasmanu zauzela 9. mesto. Drugo mesto kod dama je osvojila takodje gošca iz Poljske Ewelina Matula sa vremenom 3 sata i 41 minut, dok je trećeplasirana Marina Nikolić iz Beograda stazu prešla za 3 sata i  48 minuta. Kvalitet takmičara je bio na dosta višem nivou, na startu je bila i prvakinja države u triatlonu Vida Medić, osvajač Olimpijskog srebra u Riju Marko Tomićević (kajak) i sjajni skajraning timovi iz Bugarske, Slovenije, Poljske... Pozitivna energija, sjajno raspoloženje među trkačima, oboreni lični rekordi, jedna prosidba, nova prijateljstva, gomila dece na cilju (Trem, 1.810mnv), obeležili su poslednju trka sezone.

Skajraning asocijacija Srbije se zahvaljuje Turističkoj organizaiciji Niša, koja kao dugogodišnji pokrovitelj podržava ovu trku koja će tek u narednim godinama pokazati svoj puni potencijal i veliki doprinos razvoju aktivnog turizma na ovom području. Ovom trkom završena je još jedna uspešna skyrunning sezona u Srbiji. Iza asocijacije stoji organizacija 19 trka, za dve godine postojanja, a kalendar za 2017. očekuje se u narednih mesec dana kada će biti i proglašenje pobednika Lige za 2016. godinu. Dušan Bazić sa Kopaonika i Nevena Rajković iz Kruševca su zasluženo osvojili epitet najboljih kroz sve formate nebeskog trčanja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...