PREDSTAVLJAMO: Bejzbol u olimpijskoj porodici prvi put posle Pekinga 2008.

Sanjamo Tokio

PREDSTAVLJAMO: Bejzbol u olimpijskoj porodici prvi put posle Pekinga 2008.

Ostali sportovi -

Srpski bejzbolaši zadovoljni zbog činjenice da se njihov sport vraća na OI. Već se kuju planovi kako se domoći učešća na najvećem sportskom takmičenju u Japanu

Kad je posle Olimpijskih igara u Pekingu bejzbol skinut sa spiska najvećeg sportskog takmičenja na svetu, među bejzbolašima je počela da tinja nada da će se njihov sport vratiti tamo gde svakako pripada. Nakon preskočena dva ciklusa, dočekan je dan kad je saopšteno da će u Tokiju 2020. godine bejzbol ponovo biti član olimpijske porodice.Generalni sekretar Bejzbol saveza Beograda i evropski sudija (jedan od dvojice iz Srbije) Đorđe Ajduković priča nam o aktuelnom trenutku srpskog bejzbola, o planovima, ambicijama i potajnim željama kad je reč o učešću Srbije na Igrama za četiri godine.

Šansa

- Otvara se šansa. Mi smo ove godine osvojili Evropsko prvenstvo C grupe i prelazimo u B grupu. To takmičenje će najverovatnije biti održano u Beogradu i pokušaćemo da plasmanom među prve dve ekipe obezbedimo plasman u najjaču A grupu. Ako to uspemo, može se razmišljati i o Olimpijskim igrama jer četiri najbolje evropske ekipe idu u Tokio - kaže Ajduković i dodaje da to neće biti nimalo lako imajući u vidu snagu, kvalitet, ali i uslove u kojima radi konkurencija:- Holandija i Italija su takoreći sigurni učesnici, a ostali se bore za dva mesta. Česi su jaki, Francuzi, Španci, Nemci... Biće to nemoguća misija, ali Srbi vole nemoguće misije i cilj je postavljen. To bi bilo ostvarenje snova svih bejzbolaša u Srbiji.PodrškaTakođe, Ajduković ističe i odličnu saradnju i podršku koju ima od Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva za omladinu i sport i poručuje da je bejzbol otvoren sport za sve, te da su nove snage uvek dobrodošle.- Sve je više mladih koji dolaze da treniraju, počinjemo sa akcijama po školama, a zainteresovani mogu da posete sajtove www.skolskaliga.beograd96.com i baseballsrbija.com.

PRAVILAIgraju dve ekipe od po devet igrača. Svi igrači obe ekipe ne nalaze se zajedno i istovremeno na terenu. Jedna ekipa postavlja se na teren u poziciju odbrane (to su igrači s rukavicama), a druga šalje jednog po jednog igrača s klupe, i to po unapred utvrđenom redu,”na palicu”, odnosno u napad.Teren ima oblik lepeze, a delimo ga na infild i autfild. Infild ima oblik kvadrata, u čijim se uglovima nalaze baze (četiri), koje su na oko 28 metara udaljenosti.Tokom utakmice svaka ekipa ima pravo na devet napada i odbrana. Poene osvaja samo ekipa u fazi napada, i to tako da igrači u napadu osvajaju udarcima bazu po bazu kako bi došli do baze s koje su počeli udaranje - kućne baze.

Gojko Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja