(VIDEO) FEDERER NIJE JEDINI: I oni su šampioni u četvrtoj deceniji
Foto: Profimedia

Bez starca nema udarca

(VIDEO) FEDERER NIJE JEDINI: I oni su šampioni u četvrtoj deceniji

Ostali sportovi -

Bez starca nema udarca! Čuvenu izreku minulog vikenda potvrdio je Rodžer Federer, po mnogima najbolji teniser sveta, koji je u 36. godini osvojio svoj 18. grend slem.

Švajcarac je na ovogodišnjem Australijen openu pokazao da nije još za penziju, mada ruku na srce pomogla mu je rana eliminacija Novaka Đokovića.

Federer spada u grupu retkih sportista koji postižu vrhunske rezultate u četvrtoj deceniji, a Kurir je izdvojio još nekoliko sportista koji ne posustaju u poznim godinama. Na ovoj listi ima onih koji nisu podizali pehar otkako su "prebacili" 30, ali svakako spadaju u red šampiona.

Nikola Karabatić11. april 1984.Jedan od najboljih rukometaša današnjice, Francuz srpskog porekla Nikola Karabatić, u 33. godini odbranio je titulu prvaka sveta sa reprezentacijom Francuske. Sjajni sportista predvodio je "galske petlove" do titule svetskog prvaka zajedno sa golmanom Tijerijem Omejerom koji je ušao u 41. godinu života.

Frančesko Toti27. septembar 1976.Navijači Rome znali su da pametno procene kada su svom ljubimcu dali nadimak "Princ Rima". Nikad ih nije izneverio. Ostao je u Romi, uprkos svim ponudama i obećanjima da će na drugom mestu osvajati više trofeja i imati više novca na računu. Uz njegovo ime stoji jedna titula sa Romom, 609 odigranih mečeva i 250 postignutih golova, od čega je u aktuelnoj sezoni uspeo da odigra osam mečeva i da dva puta zatrese mreže rivala.

Emanuel Đinobili28. jul 1977.Kada je najavio odlazak u penziju Tim Dankan, očekivalo se da će njegovim stopama krenuti i "košarkaški Maradona". Sjajni Argentinac, ipak, ostao je da prkosi i svojim godinama i daleko mlađim rivalima, čije atletske sposobnosti još nisu dovoljna garancija za zaustavljanje čuvenog dvokoraka. Đinobili ima 4 titule NBA sa San Antonio Sparsima, u ovoj sezoni igra prosečno 18 minuta i postiže osam poena.

Đanluiđi Bufon28. januar 1978.Italijan je i u 39. godini za mnoge fudbalske navijače najbolji golman današnjice. Neprikosnoven je godinama među stativama Juventusa na golu "azura", a da trenutne pozicije ne duguje staroj slavi pokazuje i podatak da je u Seriji A "stara dama" primila najmanje golova -16. Prošle sezone Bufon se okitio devetom titulom prvaka Italije.

Dirk Novicki19. jun 1978.Od 1998. godine kada je iz nemačkog drugoligaša Vircburga prešao Atlantik postao je sinonim za Dalas Meverikse. Nije ni čudo što se njegovo ime vezuje za tim iz Teksasa, jer su poslednje dve decenije zajedno rasli i došli do titule najboljeg kluba planete u sezoni 2010/11. Novicki u 39. godini prosečno beleži 13.3 poena i uhvati 5.8 lopti po meču.

Andrea Pirlo19. maj 1979.Italijanski majstor fudbala trenutno igra za Njujork siti. Ostao je specijalista za slobodne udarce, igra sa istim žarom kao nekada u Seriji A i želi trofej MLS pre nego što kaže definitivno zbogom aktivnom igranju. U prošloj sezoni 11 puta je bio asistent, ali je na 32 meča samo jednom bio precizan.

Ivan Miljković13. septembar 1979.Aktuelni potpredsednik OSS i dalje sa velikim uspehom zakucava lopte u protivnički deo terena u turskom šampionatu. Prošle sezone sa italijanskim Lubeom borio se za trofej Lige šampiona, da bi u letnjem prelaznom roku pojačao tursku ekipu Halkbanku iz Ankare. Iza njega je petogodišnje iskustvo (2010 - 2015) igranja u Turskoj u dresu Fenerbahčea.

Raško Katić8. decembar 1980. Centar iz Kragujevca je verovatno jedini košarkaški srpski "matorac" koji i dalje igra na vrhunskom nivou. U 36. godini dominira u belgijskoj ligi braneći boje Ostendea. Prošle godine sa "žutima" je osvojio duplu krunu, a on je za 20 minuta provedenih na parketu u proseku beležio 11.3 poena uz 4.5 skoka.

Saša Ilić30. decembar 1977.Šampion Srbije sa Partizanom u sezoni 2014/2015. kada je sa 37 godina osvojio titulu i igrao finale protiv Čukaričkog (0:1). Te sezone odigrao je 43 utakmice, 27 u domaćem prvenstvu, pet u kupu i 11 u Evropi. Ove sezone crno-beli dres je oblačio 16 puta, a u jednom izboru proglašen je za trenutno najboljeg igrača sveta u svom godištu.

Aleksandar Luković23. oktobar 1982.Prošle sezone sa 34 godine osvojio titulu prvaka Srbije sa Crvenom zvezdom, kao kapiten. Ukupno je odigrao 30 utakmica za crveno-bele u sezoni, 28 u Superligi i dve u Kupu Srbije. Ove sezone je standardan, upisao je 14 mečeva u crveno-belom dresu.

Živko Gocić22. avgust 1982.Legendarni kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Živko Gocić više ne igra za "delfine". Oprostio se od nacionalnog tima posle osvajanja zlata u Riju, jedinog koje mu je u karijeri nedostajalo. Na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na Olimpijskim igrama našao se dva dana pre 34. rođendana!

Slobodan Nikić25. januar 1983.PItajte Slobodana Nikića koliko ima medalja... Nema šanse da će znati tačan odgovor. Jer, on je najtrofejniji igrač u istoriji vaterpola! Poput Gocića, i Nikić se oprostio od "delfina", sa kojima je prošlog leta postao olimpijski šampion.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track