NIJE ODUZETA LICENCA: Organizatori pripremaju jubilarni 30. Beogradski maraton
Foto: Zorana Jevtić

Oštar demanti

NIJE ODUZETA LICENCA: Organizatori pripremaju jubilarni 30. Beogradski maraton

Ostali sportovi -

Jubilarni 30. Beogradski maraton biće održan 22. aprila, uz očekivano učešće rekordnih 8.000 trkača, saopštili su danas organizatori i odbacili tvrdnje da je Evropska atletika (EA) oduzela licencu maratonu.

Pojedini mediji preneli su da se Beogradski maraton ne nalaži u zvaničnom kalendaru Evropske atletske federacije, zbog dugovanja prema brojnim učesnicima.Iz Beogradskog maratona navode da nije tačno da im je EA oduzela licencu i poručuju da održavanje manifestacije nije dovedeno u pitanje, kao i da Beogradski maraton uz saglasnost i po dogovoru sa EA rešava probleme.Organizatori dodaju da nije nova vest da preduzeće Beogradski maraton ima zaostale finanijske obaveze, o čemu su upoznati svi kojih se te obaveze tiču, uključujući i EA."Finansijske obaveze preduzeća Beogradski maraton nisu obaveza Grada Beograda i želimo da istaknemo izuzetan značaj grada u sistemskom razvoju Beogradskog maratona u svim segmentima u poslednje tri godine", navodi se u saopštenju.Ističu i da su finansijska potraživanja Beogradskog maratona višestruko veća od obaveza, kao i da je Beogradski maraton tužio svog najvećeg dužnika."Po tom pitanju čekamo sudski epilog, a protiv Beogradskog maratona ne vodi ni jedan sudski postupak za naplatu potraživanja", stoji u saopštenju.Odbacuju navode da preduzeće Beogradski maraton nije pravdalo budžetska sredstva Ministarstvu omladine i sporta, kojima je to ministarstvo godinama podržavalo maraton."Ali kreatori lažnih vesti imaju potrebu da manipulišu i obmanjuju domaću javnost jer ne mogu da podnesu uspehe Beogradskog maratona. Oni saopštenjem nisu uradili ništa novo, jer već godinama, skrivenim i otvorenim delovanjem, Beogradskom maratonu čine ogromnu štetu. Nažalost, na ovakav način oni čine štetu ne samo atletici, nego i sportu u Srbiji i Beogradu", navode organizatori.Poručuju da Beogradski maraton nije i neće biti platforma za "skrivene, a dobro poznate protagoniste propale politike koja je Beogradskom maratonu 2013. godine nanela ogromnu štetu čije posledice rešavamo i danas".Navode i da će Beogradski maraton biti najbolji i najmasovniji u njegovoj dugogodišnjoj istoriji.Do sada je prijavljeno 4.500 učesnika za maratonske i polumaratonske trke iz 58 zemalja sveta.

"Očekujemo rekordnih 8.000 učesnika, izvanrednu promociju Beograda i Srbije i značajno povećanje turističkog prometa dolaskom velikog broja samoplatežnih učesnika i gostiju iz inostranstva", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track