Najnovije vesti

KRALJEV ZET MORA U ZATVOR: Slavnom rukometašu presela utaja poreza
Foto: AP

Potresi u Španiji

KRALJEV ZET MORA U ZATVOR: Slavnom rukometašu presela utaja poreza

Ostali sportovi

Španska princeza Kristina, 51-godišnja sestra kralja Felipea i šesta u redu za presto, oslobođena je krivice na u suđenju za utaju poreza. Njen suprug, bivši španski rukometni reprezentativac Inaki Urdangarin, ipak nije bio te sreće, sud na Majorci osudio ga je na šest godina i tri meseca zatvorske kazne. Urdangarin je optužen za korištenje kraljevskih veza za prikazivanje poslovnih prihoda, radi lične koristi.

Slučaj utaje poreza prvi put se pred sudom našao 2010. godine kada je postao simbol korupcije među pripadnicima španske elite, uključujući i kraljevsku porodicu.Sud je optužio 16 osoba među kojima i bivšeg ministra vlade Haumea Matasa, koji je osuđen na tri godine i osam meseci zatvora. Princeza Kristina, koja trenutno živi u Švajcarskoj, bila je prvi član kraljevske porodice koja se našla pred sudom od obnove monarhije 1975. godine. 

2015. godina kralj Felipe je njoj i njenom suprugu 49-godišnjem Inakiju Urdangarinu oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Majorke.

Iako je oslobođena optužbi, princeza Kristina moraće da plati kaznu od 265.000 evra, zbog građanske odgovornosti koju ima kao princeza. Iako je glavni tužitelj odbacio tužbu protiv princeze, trojica ostalih sudija složila su se da se postupak nastavi zbog mogućeg učešća u utaji poreza.

Princeza je na sudu kazala da je njen suprug bio zadužen za finansije i da se ‘nije mešala u te stvari’.

Urdangarin, bivši rukometni olimpijac na sudu je uspeo osporiti veliki broj ozbiljnih optužbi. Optužen je da je preko neprofitnog sportskog instituta ‘Nos’ sređivao lažne ugovore sa regionalnim telima, a potom je novac prosleđivao na lični račun.Institut je u vreme obuhvaćeno istragom primio više od 6 miliona evra javnog novca, a među kompanijama koje su dobile najveći deo novca su onr u vlasništvu princeze Kristine i Urdangarina.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...