(VIDEO, FOTO) VLADIMIR GRBIĆ ZA KURIR: Vrhunski sport ćemo imati tek ako nam deca budu zdravi ljudi, inače ćemo zakržljati
Foto: kampvanjegrbica.rs

upozorenje

(VIDEO, FOTO) VLADIMIR GRBIĆ ZA KURIR: Vrhunski sport ćemo imati tek ako nam deca budu zdravi ljudi, inače ćemo zakržljati

Ostali sportovi -

Proslavljeni odbojkaški reprezentativac Vladimir Grbić otvorio je u zlatiborskom odmaralištu Golija svoj kamp, za koji kaže da nije primarno odbojkaški, već za cilj ima da kroz spoj nauke i praktičnog rada stvori sistem, kroz koji će sport u budućnosti od dece praviti šampione, ali i vrhunske ličnosti uspešne u svim sferama života.

"Kroz ovakav vid rada, želimo da promenimo nešto što sada posle godina igranja odbojke, ali i naučnog rada kroz studije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje gde sam na trećoj godini doktorskih studija, mislim da nije dobro. A to je što sport posmatramo samo kroz decu koju smo već negde selektirali. Zato želimo da metodički postavimo sistem, koji će u eri komercijalizacije u prvi plan istaći brigu o prevenciji i zdravlju sve, a ne samo selektirane dece. Jer, spor je vrsta zdravlja", kaže Grbić na početku razgovora za Kurir.

1 / 7 Foto: kampvanjegrbica.rs

Iz svega što je rekao, nameće se pitanje kako to ostvariti?

"Uz pomoć stručnajaka. Duško Spasovski, Milivoj Dopsaj i Goran Nešić će se baviti korektivnom gimnastikom, vežbama za pravilnan razvoj tela, motoričkim sposobnostima, metodikom i odbojkom. Na kampu ćemo uz odlične uslove, ishranu i smeštaj, imati 45 trenera, koji će raditi u grupi od najviše osam dečaka i devojčica. To je praktično individualan rad. Smatram da ćemo tako u vremenu koje dolazi moći da izradimo metodički vodič za trenere u kom ćemo tačno navesti koje su razlike kod dečaka i devojčica od 7 do 18 i koliko se optimalno u različitom uzrastu sa njima treba raditi."

foto: kampvanjegrbica.rs

Akcenat, dakle, nije samo na odbojci?

"Ne, želja nam je da se stvori dovoljno široka metodička baza za sve sportove. Nadam se da kroz razne diskusije o ishrani, socijanom i psihološkom, društvenom i svakom drugom značaju sporta moći da izbegnemo ono što je karakteristika za Srbiju. A to je improvizacija. Nema sistematičnosti, koja bi nam da je više primenjujemo pokazala suštinu - sport nije trenutni uspeh, već je to stvaranje zdrave ličnosti koja će biti sposobna da po izlasku sa sportskog polja pobeđuje u životu. Radi bolje i potpunije slike, deca će se osim odbojkom susretati i sa orijentiringom, plivanjem, radom vežbi korekcije u bazenu i različitim poligonima. Sve to ćemo snimati uz pomoć društvenih mrežai tokom godine deliti ne samo sa decom već i sa trenerima u Svetskoj odbojkaškoj federaciji, ali i drugim sportovima. To će uz izradu optimalnog godišnjeg plana rada za svako dete, dobrineti postizanju najboljih rezultata."

foto: kampvanjegrbica.rs

Dok sve ovo govorite, postavlja se pitanje odakle motiva da se u eri, kako ste sami rekli, komercijalizacije i kompjuterizacije borite za ovakav projekat?

"U pitanju je odgovor. Mi smo vrsta koja gubi metodičke sposobnosti i zakržljavamo. Deca se ne igraju, a igra je osnov svega. Kroz nju se razvija motorika, stiču razne veštine, razvija karakter. Umesto toga, deca danas rade, ne bi li ispunila očekivanja roditelja.To ovim načinom rada želimo da promenimo", rekao je Grbić.

Kurir.rs / Kurir sport, Nenad Kiš, Foto: kampvanjegrbica.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO : Da li nam treba video tehnologija u fudbalu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track