(VIDEO) TRIJUMF SPORTA NAD PREVARANTIMA: Evo dokaza da Boltovi rivali i pored dopinga nisu mogli da ga pobede
Foto: EPA

jedini pravi

(VIDEO) TRIJUMF SPORTA NAD PREVARANTIMA: Evo dokaza da Boltovi rivali i pored dopinga nisu mogli da ga pobede

Ostali sportovi -

Odlaskom u penziju najboljeg atletičara svih vremena, Juseina Bolta ostaje velika rupa na atletskoj sceni.

Boltu je ostalo još da trči štafetu 4x100 metara u Londonu pre zvanične penzije, što otvara pitanje, koliko je Munja sa Jamajke zaista bila bolja od konkurencije.

Njegov zaista nestvaran rezultat sa Svetskog prvenstva u Berlinu 2009, kada je 100 metara pretrčao za 9,58 sekundi, najbolji je u istoriji sporta, ali to nije bio jedini put da je on pravio velike rezultate.

Zapravo, na listi od 30 najboljih ostvarenja na pomenutoj distanci, on zauzima čak devet mesta, od toga tri su najbolja.

A čuveni komentator Duško Korać je u svom prenosu rekao da je ovo pobeda sporta nad prevarantima, kada je Bolt trijumfoao ispred Getlina 2015. godine na Svetskom prvenstvu održanom u Pekingu.

Ali ono što je posebno zanimljivo, to je da su svi ostali na toj listi, sa svima se trkao bar jednom u karijeri, pali na doping testu.

Amerikanac Tajson Gej, je 2013. uhvaćen da je koristio "nedozvoljenu supstancu". Nikada nije otkriveno koju, ali je zbog toga u maju suspendovan.

A post shared by Tyson Gay (@tysonlgay) on

Pritom, Geju su obrisani svi rezultati od 2012. do tada, pa je ostao bez olimpijskog srebra iz 2012. Rezultat od 9,69 ostao mu je kao važeći, jer ga je ostvario 2009. na mitingu u Šangaju.

Sledeći na listi, sa 9,69 takođe, je Boltov zemljak sa Jamajke, Johan Blejk. Svetski prvak iz Daegua 2011, kada je njegov slavni sunarodnik suspendovan zbog lošeg starta, uhvaćen je u korišćenju dopinga 2009.

Tada je otkriveno da je Blejk koristio 4-metil-2-heksanamin. Pauzirao je tri meseca, pa se vratio i 2012. ostvario onih 9,69 na mitingu u Lozani.

Posle novog pojavljivanja Bolta na listi najboljih ostvarenja na 100 metara svih vremena, i to rezultatom 9,72, dve naredne pozicije zauzima još jedan sprinter sa Jamajke, Asafa Pauel.

A post shared by Asafa Powell (@asafasub10king) on

Međutim i 9,72 iz Lozane i 9,74 u Rijetiju, što je te 2007. bio svetski rekord, ostali su u senci činjnice da je 2014. uhvaćen u korišćenju dopinga. Za razliku od ostalih Pauel je uspeo na sudu da dokaže nije znao da u suplementima koje inače koristi postoje zabranjena supstanca oksiflorin. Ali ipak, mrlja u njegovoj karijeri postoji.

Tu je i Džastin Getlin, aktuelni šampion planete, sa najboljim rezultatom u karijeri od 9,75. A Amerikanac je čak dvaput u karijeri uhvaćen u dopingovanju, 2001. je uzimao amfetamin, pa mu je izrečena dvogodišnja suspenzija koju je prepolovio odbranom da je to uzimao iz medicinskih razloga, zbog povećanog gubitka pažnje.

A post shared by justingatlin (@justingatlin) on

Godinu dana posle dve svetske titule 2005. u Helsinkiju, na 100 i 200 metara, uhvaćen da je u svoje telo ubrizgavao testosteron. Kazna je najpre bila osam godina suspenzije, ali je i ona prepolovljena jer je "sarađivao sa doping vlastima".

Kurir.rs / Kurir sport

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Već se zna pobednik Superkupa Evrope!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track