(VIDEO) ZAŠTO UVEK SRBI Bezobrazluk! Ovako kradu naše sportiste na najvećim svetskim takmičenjima!
Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER, Reuters, Dado Đilas

BEZ IMALO SRAMA

(VIDEO) ZAŠTO UVEK SRBI Bezobrazluk! Ovako kradu naše sportiste na najvećim svetskim takmičenjima!

Ostali sportovi -

Slučaj Ivane Španović koja je ostala bez medalje na SP u Londonu nije usamljen, jer su istu sudbinu doživeli i drugi srpski sportisti.

Skoro pa da nema sporta u kome srpski takmičari nisu oštećeni odlukom sudija ili elektornikom. U igri su bila najveća planetarna odličja, sve žalbe su odbijene, a radovali su se neki drugi takmičari koji ih možda i nisu zaslužili.

Podsećamo vas na neke od njih:

Fudbalska reprezentacija izbačena sa EP u Švedskoj 1992. godine

Pobednik Evropskog prvenstva 1992. godine bila je selekcija koja je kvalifikacije završila 'praznih šaka' ali je splet okolnosti omogućio timu Danske da se pojavi u Švedskoj i osvoji trofej.

Splet okolnosti ima i drugo ime – tragični ratovi devedesetih sprečili su po mnogima najtalentovaniju generaciju ex-jugoslovenskog fudbala da pet godina po osvajanju titule prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji pokuša da nešto slično uradi u seniorskom uzrastu.

Nažalost, 30. maja 1992. godine Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 757, koja je glasila: "Ne dozvoliti učešće reprezentaciji Jugoslavije u sportskim takmičenjima.".

Snovi jedne generacije su raspršeni u komade. Stručnjaci su proglasili Jugoslaviju za najvećeg favorita prvenstva, ali je politika sprečila igrače različitih nacionalnosti jedne zemlje u nestajanju da se možda popnu na krov Evrope.

Fudbalska reprezentacija Srbije - oduzeta tri boda posle meča protiv Albanije u kvalifikacijama za EP 2016

UEFA je odlučila da posle prekida kvalifikacione utakmice za plasman na EP 2016 između Srbije i Albanije kazni našu reprezentaciju oduzimanjem tri boda, iako je meč registrovan službenim rezultatom 3:0 u našu korist.

Tijana Bogdanović - oduzeta zlatna medalja na OI u Riju 2016. godine

Srpska reprezentativka u tekvondu Tijana Bogdanović osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u kategoriji do 49 kilograma.

Tijana je u finalu poražena od Kim So-Hui iz Južne Koreje 6:7. Finalna borba je bila uzbudljiva. Srpkinja je sve vreme "jurila" rezultat, ali je uspela da u finišu priđe na samo poen zaostatka. Krenula je na kraju na sve ili ništa i uspela da napravi poen koji bi joj doneo izjednačenje i zlato, ali su sudije procenile da je vreme isteklo, pa je ostalo 6:7. Bogdanović je u finišu meča oborila rivalku, što automatski donosi poen za izjednačenje. Tijana je počela da se raduje, ali je glavni sudija doneo odluku da je vreme isteklo. Trener Tijane Bogdanović Dragan Jović uložio je prigovor, međutim sudijski žiri nije uvažio žalbu, pa je Tijana morala da se zadovolji srebrom. Međutim, usporeni snimak pokazuje da su Tijana Bogdanović i Dragan Jović bili u pravu, da je srpska takmičarka pre isteka vremena oborila Kim So-Hui, i da su sudije ovom prilikom žestoko oštetile Tijanu i Srbiju, praktično joj oduzevši zlatnu medalju.

foto: Printscreen

Košarkaška reprezentacija - krađa protiv domaćina na SP u Turskoj 2010. godine

Košarkaši Srbije izgubili su u trileru od Turske 83:82, tako da je domaćin Svetskog košarkaškog prenstva igrao finale sa SAD (koje je izgubio).

Srbija je pola sekunde do kraja imala šut za pobedu, kada je lopta sa aut-linije poletela prema Veličkoviću, koga su poklopila dva turska košarkaša, pa nije uspeo da uputi šut ka košu.

Prethodno, Tanjević je 4,3 sekunde do kraja pozvao tajm-aut, posle koga se, neočekivano oslobodio Tunčeri, koga je Kešelj nesmotreno ispustio iz vida i laganim polaganjem postavio konačan rezultat utakmice.

Minut i 18 sekundi do kreja meča, Teodosić je napravio faul nad Ašikom, koji je nesportski "odglumio" povredu, kako bi umesto njega ušao bek Arslan, koji je, doduše, pogodio samo jedno slobodno bacanje. Ipak, bila je to situacija koja slikovito pokazuje koliko je Turcima stalo do pobede, makar i po ceni nesportskih poteza.

Trka veka Milorad Čavić - Majkl Felps na OI u Pekingu 2008. godine

Finale trke na 100 metara delfin stilom. Bilo je to daleko više od obične trke. Nepriksonoveni Amerikanac Majkl Felps i srpski heroj Milorad Čavić. Znalo se i pre Olimpijskih igara da će Felpsu biti najteže da dođe do zlata u disciplini 100 metara delfin i da je Milorad Čavić jedini plivač koji može da zaustavi Felpsov pohod na 8 zlatnih medalja. Očekivala se drama u toj finalnoj trci na 100 metara delfin i dramu smo dobili, verovatno i veću nego što smo svi očekivali.

Rezultat ove trke je verovatno svima poznat, I pored svih kontraverzi i teorija koje i danas postoje, sportska istorija će pisati da je Majkl Felps osvojio 8 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, čime je postao najuspešniji sportista na OI svih vremena, a da je Milorad Čavić osvojio prvu medalju i to srebrnu za samostalnu Srbiju. Felps je zvanično pobedio Čavića za jednu stotinku. Iako su mnogi sumnjali u to, osporavali rezultat i tvrdili da je Čavić stigao na cilj pre Felpsa i da je prvi dodirnuo zid, posle svih žalbi, merilac vremena, kompanija “Omega“ je saopštenjem rešila mnoge nedoumice. "Kod sistema 'tač ped' mora da se razume da ima ogromne, ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster. Video je jasan, Čavić je dotakao taster pre Felpsa, ali je klizao kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno ga udario pre Čavića", stajalo je u saopštenju.

Ivana Španović - SP u Londonu 2017. godine

Ivana Španović ostala je bez medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu iako je njen skok u šestoj seriji finala bio dalji od sedam metara!

Međutim, sudije su izmerile 6,91, pa je Španovićeva rezultatom 6,96 iz druge serije ostala na četvrtom mestu. Ivanin startni broj se odlepio sa dresa prilikom spornog skoka i zakačio pesak na 6,91, kako su sudije izmerile. Atletski savez je odmah uložio žalbu, koja je razmatrana, ali na kraju odbijena.

kurir.rs / kurir sport

foto: EPA, Reuters, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track