SA 18 GODINA JE OSVOJILA SRCA SVIH: Godinu dana od srebra Tijane Bogdanović na Olimpijskim igrama u Riju
Foto: Dado Đilas

Jubilej

SA 18 GODINA JE OSVOJILA SRCA SVIH: Godinu dana od srebra Tijane Bogdanović na Olimpijskim igrama u Riju

Ostali sportovi -

Pre godinu dana, na današnji dan, Tijana Bogdanović je osvojila srebrno odličje na Olimpijskim igrama u Brazilu, i to sa tek napunjenih 18 godina.

Te 2012. godine, kada je Milica Mandić u Londonu osvojila zlatnu medalju, Tijana je u klubu navijala za Milicu u finalu sa ostalim klupskim drugarima.

U tom momentu je samo priželjkivala, ali trener Dragan Jović je već znao i uveliko najavljivao da će Tića daleko dogurati. Borba je već tada počinjala, borba za poene, za poziciju na svetskoj i olimpijskoj listi, borba za odlazak na kvalifikacije. Milica je u to vreme već bila kvalifikovana, a činjenica da postoji šansa da joj se i mala Tića pridruži zvučala je fantastično! Pogotovo jer je u to vreme Bogdanovićeva držala titulu svetske i evropske juniorske prvakinje, kao i bronzane sa svetskog seniorskog.

Sa 17 godina uspela je da se plasira na najprestižniji planetarni turnir, a zatim postane najmlađa osvajačica medalje za Srbiju na Olimpijskim igrama.

- Danas je tačno godinu dana od Olimpijskih igara u Riju, vreme je jako brzo prošlo. Osećam se kao da je bilo juče. Ali, današnji dan za mene je veoma poseban i uvek ću ga se sa rodošću sećati. Kada se samo setim celog putovanja, bilo je kao iz bajke. Mnoge stvari su se promenile, i u mom životu posle te medalje ali i u tekvondou. Drago mi je da sam svojim učinkom uspela da doprinesem našem sportu, našoj državi i našem klubu, i hvala im svima na neizmernoj podršci koju nam pružaju uvek. Nadam se da ću za tri godine imati povoda za novo slavlje uz novu medalju – rekla je Tijana.

Na samom turniru Tijana je od starta dominirala, ubedljivo savladavši dvostruku olimpijsku pobednicu Kineskinju Vu, ali je u finalu izgubila za dlaku i osvojila srebrnu medalju. Evidentna je bila nepravda, budući da je Tijana oborila Koreanku sekund pre kraja borbe na tatami, što bi protivnicu diskvalifikovalo sa turnira, ali sudije ipak nisu dodelile kazneni bod.

Miličina, pa Tijanina medalja na OI, brojne svetske i evropske medalje u svim uzrastima jasno govore da se tekvondo u Srbiji razvija na najbolji način i u pravom smeru. A sada se željno iščekuje najavljeno Evropsko seniorsko prvenstvo 2020. u Beogradu i nacionalni tekvondo centar koji očekujemo sledeće godine.

Kurir sport

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Šta je zajedničko Zvezdi i Videotonu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track