OBOREN REKORD: Više od 700 prijavljenih za 22. Apatinski Dunavski polumaraton i trku zdravlja!
Foto: Promo

Trka startuje 15. oktobra

OBOREN REKORD: Više od 700 prijavljenih za 22. Apatinski Dunavski polumaraton i trku zdravlja!

Ostali sportovi -

Ostalo je nešto više od deset dana do starta 22. Asics Apatinskog Dunavskog polumaratona na 21 kilometara i 97 metara i 2. Minakva trke zdravlja na 5 kilometara.

Apatinskim ulicama na sertifikovanoj stazi, u nedelju 15. 10. 2017. godine protrčaće više stotina aktivnih atletičara i sportista rekreativaca iz jedanaest zemalja koji će se boriti za sveukupnog pobednika.

Preko zvaničnog sajta Dunavskog polumaratona prijavilo se 700 takmičara iz Rusije, Mađarske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Nemačke, Srbije, među kojima je i veliki broj takmičara iz Apatina. Broj trenutno prijavljenih, pokazuje da je Apatin postaje ozbiljna destinacija u atletskom sportu u Republici Srbiji, a Dunavski polumaraton je prerastao u ozbiljnu sportsku manifestaciju, među najorganizovanijim u okruženju.

U okviru manifestacije koja će pored sportskog imati i humanitarni aspekt, održaće se trka na 21 kilometara i 97 metara koja će startovati u 11.00 časova, koja je zvanično sertifikovana od strane zvaničnog merioca staza. Nakon starta polumaratonske trke startovaće 2. Minakva trka zdravlja na 5 kilometara čiji je start predviđen za 11.15 časova, nakon čega će se održati Humanitarna dečija trka za srećnije detinjstvo koje će se realizovati u saradnji sa Crvenim krstom Apatin.

foto: Promo

Takmičare će u zoni starta i cilja pozdraviti mažoretkinje iz KUD Mažoret Sonta, koji već dugi niz godina daju veliki značaj i svojim nastupima podižu atmosferu.

Rekord staze na 21 kilometar i 097 metara, drže takmičari iz Turske Demir Medeni sa rezultatom 1 sat 6 minuta i 55 sekundi u muškoj i Bujukbezgin Burku 1 sat 17 minuta i 51 sekundi u ženskoj konkurenciji, rezutati ostvareni pre dve godine na Prvenstvu Balkana za seniore i seniorke, čiji je Apatin bio domaćin.

Prijavni centar, start i cilj nalaze se u Banji Junaković. Startni brojevi se preuzimaju u prijavnom centru u subotu 14. oktobra od 19.00 do 22.00 časova (kada će biti realizovana Pasta parti u restorani Banje Junaković)i na dan trke 15.10. od 07.30 do 10.15 časova.

Polumaratonska staza vodi od Banje Junaković – do ulice Marka Oreškovića – Srpskih Vladara do Dunavske obale – stadion – Motel- okretište kod Harčaša i natrag do Banje Junaković, na kojoj će se nalaziti 11 okrepnih stanica sa vodom i voćem. Ove godine manifestacija će biti obogaćena sa više punktova sa zabavnim programom.

Ceremonija proglašenja pobednika u sveukupnom plasmanu i plasmanu po kategorijama (preko 25 starosnih kategorija) realizovaće se u Banji Junaković nakon ulaska poslednjeg takmičara u cilj sa početkom u 14.30 časova.

foto: Promo

Treba napomenuti da je Dunavski polumaraton koji se nalazi u kalendaru takmičenja Atletskog saveza Srbije, jedna od najstarijih manifestacija u Apatinu, koja se bez prekida organizuje, i da je njegovo prvo izdanje bilo 7. jula 1995. godine, u toj trci je nastupilo 66 takmičara (prošle godine – trku završilo 402 polumaratonca i 81 na 5 kilometara), pobednici su bili Goran Raičević i Suzana Ćirić u tom trenutku naši najbolji dugoprugaši. Trka je ujedno bila polazna tačka u kasnijem formiranju prvog zvaničnog atletskog kluba u Apatinu, koji je formiran 29. aprila 2001. godine.

Tehnički organizator takmičenja je Atletski klub Apatin, dok su glavni oslonac u organizaciji Atletski savez Srbije, Opština Apatin, Sportski savez Opštine Apatin, Banja Junaković, Turistička organizacija Opštine Apatin.

Kurir sport

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track