FETEL UDARIO LUISA: Hamilton sa 9. mesta u Meksiku do 4. titula šampiona
Foto: Reuters

FORMULA 1

FETEL UDARIO LUISA: Hamilton sa 9. mesta u Meksiku do 4. titula šampiona

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je četvrtu šampionsku titulu u Formuli 1, pošto je zauzeo deveto mesto u večerašnjoj trci za Veliku nagradu Meksika, u kojoj je pobedio Maks Verstapen iz Red Bula.

Hamilton je pre trke imao 66 bodova prednosti i za titulu mu je bilo potrebno da se plasira medju prvih pet, bez obzira na rezultat rivala Sebastijana Fetela iz Ferarija, ili da zauzme bilo koju poziciju, a da Fetel ne bude među prvom dvojicom.

U prvom krugu Fetel je udario u Hamiltona, obojica su otišli u boks, u kome se Britanac duže zadržao pa je vozio sa poslednjeg mesta, a njegov rival je bio nekoliko pozicija ispred. Hamilton je na kraju zauzeo deveto mesto, a Fetel četvrto, što je Britancu bilo dovoljno za titulu.

Dve trke pre kraja Hamilton ima nedostižnih 56 bodova više od Fetela, s obzirom da se za pobedu dobija 25 bodova. Hamilton je sa četiri titule postao najuspešniji britanski vozač u Formuli 1.

Najuspešniji u istoriji tog sporta je Mihael Šumaher sa sedam titula, dve manje osvojio je Huan Manuel Fandjo, a po četiri titule Alan Prost, Fetel i sada Hamilton.

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je u Meksiku i ostvario drugu pobedu u sezoni, a treću u karijeri. On je ostvario rezultat od sat, 36 minuta, 26,550 sekundi. Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa sa zaostatkom od 19,678, a treći je bio vozač Ferarija Kimi Raikonen sa 54,007 sekundi zaostatka.

Peto mesto zauzeo je Esteban Okon iz Fors Indije, šesti je bio Lens Strol iz Vilijamsa, a sedmo mesto zauzeo je Serhio Peres iz Fors Indije. Bodove su još osvojili Kevin Magnusen iz Hasa i Fernando Alonso iz Meklarena.

Fetel je krenuo sa pol pozicije, Verstapen ga je odmah napao, došlo je do kontakta, a tu se našao i Hamilton koji je startovao sa treće pozicije. Vozač Red Bula je preuzeo prvo mesto, a u medjuvremenu došlo je do incidenta rivala za titulu, Fetel je udario Hamiltona, kome je pukla guma, dok je na Ferarijevom bolidu bilo oštećeno prednje krilo.

Prvo je Fetel otišao u boks, a za njim i Hamilton, koji je do boksa stigao mnogo sporije zbog probušene gume. Britanac se duže zadržao u boksu i na stazu se vratio kao poslednji.

Verstapen je bio na čelu, iza njega sa nešto više od tri sekunde vozio je Botas, a posle za njim su bili Okon, Hulkenberg, Peres i Raikonen. Hamilton je putem radija pitao inženjere u svom boksu da li ga je Fetel namerno udario, a oni su odgovorili da nisu sigurni. Hamilton je bio 19. a Fetel je popravljao plasman i do 20. kruga popeo se na 13. mesto. Verstapen je u medjuvremenu stekao skoro šest sekundi prednosti nad Botasom. Verstapen je zatim za ceo krug obišao Hamiltona i to je prvi put od 2013. godine i trke u Španiji da je Britanac zaostao ceo krug za jednim vozačem. On je uspeo da obidje Karlosa Sainca i Paskala Verlejna i našao se na 16. mestu, a Fetel se popeo na deveto i našao se iza Alonsa. Dobro je vozio i Raikonen, koji se popeo na treće mesto iza Botasa.

U 32. krugu na snagu je stupilo virtuelno vozilo bezbednosti pošto se zapalio bolid ekipe Toro Roso ; Brendona Hartlija i za to vreme zabranjeno je preticanje. Tu situaciju iskoristili su vozači i otišli na zamenu guma. Kada je trka nastavljena, Fetel je nastavio da popravlja plasman i u 38. krugu obišao je Magnusena na sedmom, dok je Hamilton bio na 14.

Verstapen je sigurno čuvao prvo mesto ispred Botasa i Raikonena, ali je najzanimljivija bila borba Fetela i Hamiltona sa ostalim vozačima kako bi popravili plasman, posebno Fetel koji bi samo osvajanjem drugog mesta ostao u trci za titulu. Nemac je u 49. krugu bio sedmi, a Hamilton 12. Fetel je zatim obišao Peresa u 51. krugu, dok je sedam krugova kasnije prestigao i Okona za četvrto mesto a njegov rival za titulu je bio 10, posle obilaženja Felipea Mase.

Hamilton je vodio veliku borbu sa Fernandom Alonsom za deveto mesto, posle žestokog duela, tokom koga su se po stazi razleteli delići bolida, uspeo je da obidje Španca i zauzme deveto mesto.

Do kraja trke Verstapen je zadržao veliku prednost i ostvario treću pobedu u karijeri, ali je u centru pažnje bio Hamilton, koji je proslavljao titulu ogrnut britanskom zastavom.

Naredna trka u šampionatu vozi se 10. novembra za Veliku nagradu Brazila.

(Beta, Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Da li su fudbalske sudije potrošna roba za jednokratnu upotrebu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track