Najnovije vesti

NOVINAR KURIRA IGRAO SNUKER: Marija me je rasturila, ali nije mi krivo!
Foto: Promo

Kad naletiš na minu

NOVINAR KURIRA IGRAO SNUKER: Marija me je rasturila, ali nije mi krivo!

Ostali sportovi

Kada kugle ubacuju majstori poput Ronija O' Salivena, Marka Selbija, Džada Trampa ili Džona Higinsa izgleda jednostavno, ali verujte, igrati pristojan snuker je vraški teško. Čak i za mene koji sam ranije mnogo vremena proveo na bilijaru. Prvo, snuker i bilijar imaju veze samo u tome što se igra na zelenim stolom, koristi se štap i udaraju se loptice. Sve drugo je baš, baš drugačije.

Prvi utisak je da sto nije velik, on je ogroman! A rupe, za razliku od bilijara, jedva opraštaju grešku. Udarac "dugih" kugli mora da bude savršen, tako da mala nepreciznost na kraju dovodi do ogromnog promašaja. O kontroli bele, felšu, štopu...izlišno je govoriti. Daj prvo da ubacim crvenu, pa da vidim šta ću dalje...

foto: Promo

Ali, zarazno je i super gotivno. U bilijar klubu "Mister S", koga drži naš najbolji snukeraš Marko Stoilković, uslovi za ovu igru koju sam oduvek želeo da probam su idealni. Upoznao sam Mariju, kažu da odlično igra. Hm, da probamo jedan frejm... Uh, šta reći...razvalila me. Njena prednost je vrtoglavo rasla, a pri tome mi je objašnjavala neke finese, šta je pametno odigrati, a šta ne, jer je taktika potpuno drugačija od bilijara. Nisam uspeo da spojim više od dve kugle. Na kraju, najveći "brejk" mi je osam. Ostao sam na 14 poena, a Marija je nanizala šezdesetak. Pobedila me devojka, glatko, ali se ipak nisam obrukao. Kako?

foto: Promo

Pa igrao sam protiv naše najbolje snukerašice Marije Dimitrijević. Pošto u Srbiji nema baš mnogo devojaka koje se bave ovim sportom, na turnirima je prinuđena da igra protiv muškaraca, a i takve pobeđuje. Eto utehe za mene. - Postigla sam već dosta dobrih rezultata na klupskom nivou, a i na seniorskim prvenstvima koji se održavaju svake godine u okviru Snuker saveza Srbije. Najbolji plasman mi je među osam najboljih, a dve godine sam u top 16 na završnom turniru sezone. I tu se dobija prvak Srbije, a to je za prošlu sezonu bio Marko. Učestvovala sam na amaterskim prvenstvima u regionu. Na Evropskom prvenstvu Albaniji sam bila među deset najboljih i zadovoljna sam jer nisam imala zadovoljavajuće pripreme - priča nam Marija i dodaje da joj je omiljeni igrač Džon Higins.

Predrag Vukanović, Marko Stoilković, Saša Stojanović i Damir Ceronja, foto: Promo

Sve ovo desilo se u okviru dešavanja koje su priredili Eurosport, kanal koji je prepoznatljiv po prenosima velikih snuker turnira i klub "Mister S". Na Eurosportu kreću prenosi jednog od najznačajnijih turnira - Otvorenog prvenstva Engleske. Tom prilikom vrsni komentatori Damir Ceronja i Predrag Vukanović, koji su nas upoznali s istorijom snukera, pa samo tako saznali da ona vuče korene iz Indije. Damir i Peđa često i sami uzmu štap u ruke i igraju odlično, tako da su njihovi komentari i zapažanja iz "prve ruke". A kako je biti vrhunski igrač i šta je za sve to potrebno čuli smo od dvojca Marko Stoilković - Saša Stojanović. Njih dvojica dominiraju srpskim snukerom.

Možda u Srbiji stasava novi Roni O'Saliven, a ako mislite da se šalim, dođite da pogledate kako igra 13-godišnji Jovan Todorović, koji je u septembru na rangirnom državnom turniru počistio šampiona Stojanovića sa 2:0. Ovaj klinac već ima upisan "senčuri". E protiv njega bih se baš obrukao.

Predrag Gajić/Kurir sport  Foto: Promo

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV SPORT UŽIVO! Zbog čega su Zvezda i Partizan prestali sa saopštenjima?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...