DAVOR ŠTEFANEK ZA KURIR: Novi izazov traži mnogo odricanja
Foto: Beta

Intervju, predsednik Sportskog saveza Srbije: Zlatni rvač u drugačijoj ulozi

DAVOR ŠTEFANEK ZA KURIR: Novi izazov traži mnogo odricanja

Ostali sportovi -

Ne želim da okončam profesionalnu karijeru sportiste, moj cilj je medalja na OI u Tokiju 2020. To mi daje motiv da obavljam dve tako odgovorne funkcije

Funkcija predsednika Sportskog saveza Srbije samo će motivisati Davora Štefaneka da nastavi sa briljantnim izdanjima na rvačkoj strunjači.

Zlatni rvački olimpijac i novopečeni sportski radnik u intervjuu za Kurir govori o novoj ulozi i činjenici da je kao 30-godišnjak postao prvi čovek Saveza.

Ko vam je prvi ponudio mesto predsednika i kako ste reagovali, s obzirom na to da ste sada najmlađi funkcioner u srpskom sportu?

- Niko mi nije ponudio, ideja se spontano javila kad sam video da se priprema izborna skupština Sportskog saveza. Prvo sam se konsultovao s kolegama sportistima, posle toga sam razgovarao i dobio punu podršku od mog grada Subotice. Zatim su usledile konsultacije i razgovori s ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, koji je veoma brzo prepoznao moju energiju i motivisanost i dao mi bezrezervnu podršku. Na kraju sam se konsultovao i lično s predsednikom Aleksandrom Vučićem, čije stavove i mišljenje podržavam i cenim. I pored ličnih nedoumica da li zbog godina i iskustva treba da se upuštam u ovako veliki projekat, on mi je dao punu podršku, kao i mnogim mladim ljudima u svim sferama života u Srbiji - rekao je Štefanek.

Koliko će novi posao uticati na treninge i takmičenja jer ste na vrhuncu rvačke karijere?

- Novi posao predviđa mnogo truda, rada i odricanja, ali još uvek ne želim da okončam profesionalnu karijeru sportiste. Ono što je sigurno jeste da ću mnogo pažljivije birati takmičenja na kojima ću učestvovati u narednom periodu. Imam veliku želju da osvojim jednu od medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, i upravo mi je to najveći motiv da u narednom periodu obavljam dve odgovorne funkcije, zbog čega ću sigurno najmanje vremena imati za sebe.

Da li možda ovo znači da ste rešili da okončate rvačku karijeru?

- Ukoliko me zdravlje posluži, plan mi je da profesionalnu sportsku karijeru okončam posle OI u Tokiju 2020.

foto: Dado Đilas

Da li vidite stvari koje biste mogli da popravite u odnosu na dosadašnje funkcionisanje SSS?

- Pojedine stvari uvek mogu da se poprave i unaprede da bi ceo sistem funkcionisao brže i bolje. Imam ideje, ali polako, još suštinski nisam ni seo ni zagrejao stolicu.

Kako ocenjujete rad prethodnika Aleksandra Šoštara?

- On je svoj posao obavljao vrlo dobro. Aleksandar Šoštar je legenda našeg sporta, a pokazao je da može da bude i odličan sportski radnik. Želim mu sve najbolje u daljoj karijeri i čestitam na svemu što je do sada postigao.

Šta mislite o ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću i kakav je vaš odnos s njim?

- Udovičić je najbolji ministar omladine i sporta u poslednjih 20-30 godina i to pokazuju njegovi rezultati. U sportu je vrlo jednostavno, postoji semafor koji pokazuje rezultat, a rezultat rada ministra i njegovog ministarstva su medalje, kojih nikada nije bilo više. Pročitajte šta o njegovom radu kažu sportisti, ministri iz regiona i novinari, pa ćete videti o čemu govorim. Moj odnos s njim je veoma dobar. Kao vrhunski sportisti, obojica smo jedan kod drugog prepoznali tu energiju i viziju i siguran sam da će naša saradnja biti jako uspešna i plodonosna za srpski sport.

Kurir / G. Filipović

Foto: Beta, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track