USPEO TAJNI PLAN IZ MOSKVE: Rusi i Srbi pobedili MOK! Navijaće srpskom zastavom okrenutom naopako
Foto: AP

U susret ZOI

USPEO TAJNI PLAN IZ MOSKVE: Rusi i Srbi pobedili MOK! Navijaće srpskom zastavom okrenutom naopako

Ostali sportovi -

Navijačima iz Rusije ipak dozvoljeno da koriste svoje zastave nakon što su zapretili da će u slučaju zabrane koristiti srpsku trobojku, koja naopako okrenuta izgleda kao ruska

Kad se Rusi i Srbi udruže, onda im ni Međunarodni olimpijski komitet ne može ništa!

Naime, MOK je najpre zabranio Rusima da na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji (9-25. februara) ističu svoju zastavu, ali se spontano ubrzo rodila ideja da mogu da uzmu srpsku, koja ima istu kombinaciju boja, ali obrnutim redosledom.

Čak je i zamenik premijera Rusije Vitalij Mutko predložio da navijači Rusije mogu da se „vade“ da mašu zastavom Srbije, samo okrenutom naopako.

- Levo je zastava Rusije. Ne može se unositi na tribine za vreme Olimpijskih igara. Desno je zastava Srbije. Ona se može nositi. Nemojte da se zbunite - Motkovljeva je poruka objavljena na Telegramu.

foto: EPA

Bio je to praktično mat za zvaničnike MOK, koji su shvatili da bi bili ismejani, pa su brže-bolje povukli odluku o zabrani isticanja ruske zastave. Da bi sve bilo autantičnije, Međunarodni olimpijski komitet je čak izdao saopštenje:

- Demonstracija zastave zemlje priznatog nacionalnog olimpijskog komiteta, čak i privremeno suspendovanog, ne može biti zabranjena gledaocima ili običnim navijačima tokom Olimpijskih igara. Međutim, ako se pokaže da je to organizovana politička demonstracija, MOK će to razmotriti u svom sistemu nadgledanja za sprovođenje odluka Izvršnog odbora MOK - ističe se u saopštenju.

Na Olimpijskim igrama, prema pravilima ponašanja za gledaoce, zabranjene su zastave zemalja koje ne učestvuju na njima. MOK je u decembru doneo odluku da „čisti“ ruski sportisti mogu da idu na Olimpijske igre u Pjongčangu pod olimpijskom zastavom i u statusu „olimpijskih sportista iz Rusije“.

foto: Beta

Velika čast

NEVENA NOSI SRPSKU ZASTAVU

Najboljoj srpskoj skijašici Neveni Ignjatović pripala je čast da na otvaranju ZOI u Pjongčangu nosi zastavu Srbije. Nevena će treći put u karijeri učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama. Pored nje, Srbiju će u Južnoj Koreji predstavljati Marko Vukićević i Marko Stevović (alpsko skijanje), te Damir Rastić (nordijsko skijanje).

Kurir / Predrag Gajić

Foto: Beta, EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO! Kanga još nije prodat, a kad‘ će ne znamo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track