SKANDAL PRED POČETAK PLANETARNOG SPEKTAKLA: Viktor An želi da zna zašto ne može na ZOI
Foto: AP

NEMA KRAJA PERIPETIJAMA

SKANDAL PRED POČETAK PLANETARNOG SPEKTAKLA: Viktor An želi da zna zašto ne može na ZOI

Ostali sportovi -

Šestostruki olimpijski šampion Viktor An, ruski klizač poreklom iz Južne Koreje, tražio je objašnjenje zašto mu je zabranjeno da učestvuje na Zimskim igrama u Pjongčangu.

"Neverovatno je to što ne postoji konkretan razlog koji objašnjava moje isključenje sa Zimskih olimpijskih igara, a ljudi me sada smatraju sportistom koji je koristio doping", naveo je An u otvorenom pismu koje je upućeno predsedniku Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasu Bahu.

Takmičar u brzom klizanju na kratke deonice je rođen u Južnoj Koreji, ali se pred Igre u Sočiju 2014. godine pridružio timu Rusije.

Ruski zvaničnici su objavili da je MOK odbio da izda pozivnicu Anu pozivajući se na proveru te zemlje zbog mogućih povezanosti sa dopingom.

An je naveo da bi učešće na ZOI u Južnoj Koreji bilo značajan deo njegove karijere iz nekoliko razloga i istakao da se nada da će MOK "konačno objaviti razloge za njegovo izuzeće, kako bi branio svoju čast i dostojanstvo".

Viktor An je tri od šest zlatnih olimpijskih medalja osvojio braneći boje Južne Koreje.

MOK nije objavio pojedinačne odluke koji ruski sportisti će moći da učestvuju na ZOI u Pjongčangu pod olimpijskom medaljom.

Rusija je saopštila da će 169 sportista iz te zemlje učestvovati, a na listi nije An kao i još nekoliko osvajača olimpijskih medalja, uključujući svetskog šampiona u kros kantriju Sergeja Ustjugova i biatlonca Antona Šipulina.

kurir.rs / Beta foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO! Kanga još nije prodat, a kad‘ će ne znamo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track