ARPAD ŠTERBIK ŠAMPION EVROPE: Doneo zlato Španiji, a tražio penziju u Srbiji
Foto: EPA

SVETSKI, A NAŠ

ARPAD ŠTERBIK ŠAMPION EVROPE: Doneo zlato Španiji, a tražio penziju u Srbiji

Ostali sportovi -

Sjajni golman, bivši jugoslovenski i srpski reprezentativac, najzaslužniji što su španski rukometaši osvojili medalju na Evropskom prvenstvu

Svetski, a naš - Arpad Šterbik! Sjajni rukometni golman okitio se zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu, ostaje samo žal što to nije učinio sa svojom Srbijom, već sa Španijom.

Bivši jugoslovenski reprezentativac ima 38 godina i od 1999. do 2005. godine nastupao je za naš nacionalni tim. Od 2008, kada je dobio španski pasoš, brani za njihovu selekciju, a kolekciju medalja sada je upotpunio najsjajnijom sa Evropskog prvenstva u Hrvatskoj. Španija je u finalu pobedila Švedsku sa 29:23.

foto: EPA

Sudbina

NAKNADNO POZVAN NA EURO

Zanimljivo je da je Arpad Šterbik, junak finala Evropskog prvenstva, naknadno pozvan na šampionat u Hrvatskoj pošto se povredio Gonzalo Perez de Vargas.

- Bio sam u Skoplju, čekao sam za pregled kod doktora kad mi je stigao poziv iz reprezentacije oko 10.30. U 14.30 sam bio u avionu za Ljubljanu, odakle su me doveli automobilom u hotel u Zagreb. Stigao sam na večeru i onda se malo spremao za polufinale s Francuzima - rekao je golman Vardara.

Mnoge još kopka zašto je momak rodom iz Sente dres Jugoslavije, kasnije i Srbije, zamenio španskim. Sjajni golman nikada nije precizirao pravi razlog, mada nije tajna da je u Španiji dobio bolje uslove.

foto: Reuters

Kao osvajač dve bronzane medalje s Jugoslavijom na Svetskim prvenstvima 1999. i 2001, gorostasni golman svojevremeno je podneo zahtev za nacionalnu penziju u Srbiji, međutim, iz Ministarstva omladine i sporta stigao mu je odgovor da više ne ispunjava uslov za to.

- Analizom stručnih službi utvrđeno je da, prema važećim propisima, gospodin Šterbik ne ispunjava uslove za nacionalnu penziju - poručili su tada iz ministarstva, pozivajući se na zakon koji kaže da sportisti koji promene državljanstvo i dres nacionalne selekcije gube pravo na državnu penziju.

Logično.

foto: Profimedia

LIČNA KARTA

Ime: Arpad Šterbik

Rođen: 22. novembra 1979. u Senti

Pozicija u timu: golman

Klubovi: Jugović, Vesprem, Sijudad Real, Atletiko Madrid, Barselona, Vardar

Reprezentacija: Jugoslavija, Srbija, Španija

Medalje: Bronza na SP 1999. sa Jugoslavijom, bronza na SP 2001. sa Jugoslavijom, bronza na SP 2011. sa Španijom, zlato na SP 2013. sa Španijom, srebro na EP 2016. sa Španijom, zlato na EP 2018. sa Španijom

Kurir / Goran Anđelković

Foto: Profimedia, EPA, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Milojević otkrio. Ovako će Zvezda igrati na proleće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja