PARAOLIMPIJAC MILOŠ ZARIĆ ZA KURIR: Saobraćajka od mene napravila šampiona
Foto: Reuters

Intervju, učestvovao na Letnjim, sad će i na Zimskim igrama

PARAOLIMPIJAC MILOŠ ZARIĆ ZA KURIR: Saobraćajka od mene napravila šampiona

Ostali sportovi -

Aktuelni prvak sveta u bacanju koplja sada će se u Pjongčangu takmičiti u nordijskom skijanju, a za Kurir priča o nesreći koja ga je prikovala za kolica, ali i o ciljevima koje je pred sebe postavio

Njegovo ime je Miloš Zarić. Ime koje će za sva vremena ostati upisano u istoriju srpskog sporta. Ime koje vredi zapamtiti. Iz pijeteta prema mladom čoveku koji ga nosi. Njegovo ime je Miloš Zarić, ima 30 godina i prvi je srpski sportista koji će učestvovati na Zimskim paraolimpijskim igrama. A učestvovao je i na Letnjim.

Krenimo od toga kada je i kako došlo do povrede.

- Pre deset godina sam se provozao s drugarom po gradu, prvo sam ja vozio, a onda on. Neiskusan vozač, išli smo 30 km na sat i sleteli u provaliju. Isprevrtali smo se i ja sam završio s povredom kičme. Hvala bogu, on se nije povredio. Bio sam na dužem oporavku, najpre u Beogradu, pa po banjama i čim sam se oporavio, počeo sam da se bavim atletikom - kaže nam Miloš, koji baca koplje najbolje na svetu, zvanični je šampion planete, uz konstataciju da je saobraćajka od njega napravila šampiona.

foto: Privatna Arhiva

Zaustavlja saobraćaj po Užicu

MOJA MISIJA JE DA SVI TRENIRAJU

Miloš Zarić u rodnom Užicu je poznat i po tome što „zaustavlja saobraćaj“ kada na ulici vidi osobu s invaliditetom:

- To je neka moja misija. Uvodim ljude u sport. Želim da ih izvučem iz kuće, da se pokrenu, da žive normalnim životom! Tako je bilo, tako će biti i od sada.

Miloš svoje ideje sprovodi u delo kroz Atletski klub Pora, čiji je projekat „Pokreni se i treniraj“ nagrađen u sklopu platforme „Šampioni svaki dan“.

- Imamo atletski klub, osnovaćemo i nordijski!

Prvi ste Srbin koji će nastupiti na Zimskim paraolimpijskim igrama u istoriji. Kakav je osećaj?

- Mnogo sam srećan što sam prvi. Niko nije učestvovao na Zimskim i Letnjim OI. Tek sam počeo. Sad ću svake dve godine na Igre. Neverovatan je to osećaj. Nosiću zastavu, srpsku trobojku u Pjongčangu.

Sigurno je da ćete nastupiti u nordijskom skijanju u trci na 800 metara, a razmišljate i o još jednom disciplini.

- Daću sve od sebe da uradim najbolje što mogu. Sprint na 800 metara sigurno, a tamo ću videti kako ću se osećati, pa možda nastupim i na 7,5 kilometara - poručio je naš šampion.

Njegovo ime je Miloš Zarić. Čovek koji zaslužuje divljenje. Čovek čije ime treba zapamtiti!

Hvala atletici

TEŠKO JE GURATI RUKAMA UZBRDO

Uz Miloša će u Koreji biti njegova supruga i trener Julija, a pridružiće im se i Momčilo Todorović, instruktor skijanja na Kopaoniku. Od njih će, kao i od Miloša, zavisiti hoće li odraditi trku na 7,5 kilometara.

- Znate šta, da nisam atletičar i da nisam tako spreman, ne bih mogao da izdržim trku od 7,5 kilometara. Zamislite kako je kad trčite toliko dugo, a onda koliko je još napora potrebno da se odgurate rukama uzbrdo!

Kurir / Gojko Filipović

Foto: Reuters, Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : Kolika je stvarno Zvezdina prednost? 11:2 =6? ili 11:2=5 ???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track