(KURIR TV) ŠAMPIONKI SVETA DOČEK I OVACIJE U ATLETSKOJ DVORANI Ivana Španović: Hvala vam!
Foto: Vladimir Milovanović

ZLATO NA SP U BIRMINGEMU

(KURIR TV) ŠAMPIONKI SVETA DOČEK I OVACIJE U ATLETSKOJ DVORANI Ivana Španović: Hvala vam!

Ostali sportovi -

Više stotina navijača u Atletskoj dvorani na Banjici dočekalo je novu svetsku šampionku u skoku u dalj Ivanu Španović.

Španović je upravo iz iste dvorane krenula u pohod na zlato kada je pobedila na "Serbia openu" i napravila pravu uvertiru pred Svetsko prvenstvo u Birminhemu, gde je postala prvak sveta.

Za razliku od tradicionalnog mesta uspeha srpskih sportista - balkona Skupštine Beograda, Atletski savez Srbije odlučio je da svečani doček priredi u zatvorenom uz prisustvo velikog broja dece koja su balonima i zastavicama napravila lep dekor.

1 / 23 Foto: Kurir Sport/Dejan Ignjatović

Španović je dobila ovacije "Ivana, Ivana"...

...a sa tribina su navijači pevali i srpsku himnu "Bože pravde".

Prethodno je Španović bila na prijemu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zajedno sa strelcima koji su osvojili medalje na Evropskom prvenstvu u Đeru.

Španović je na dvoranskom Svetskom prvenstvu u Birmingemu osvojila dugo čekano zlato, nakon bronze u Sopotu (2014) i srebra u Portlandu (2016) i ispisala najveći uspeh srpske atletike.

foto: Vladimir Milovanović

"Nisam siguran da ovim završavsmo nešto, već otvaramo nov niz, a neka bude to niz zlatnih medalja. Ovo je ostvarenje sna, ova medalja je došla u pravo vreme, iako je pre dosta puta izmakla. Da sam pre slučajno došla do medalje, a da nisam znala kako sam to uradila, možda bi moja karijera otišla u drugom smeru. Iz svega toga sam dobila mnogo samopouzdanja", rekla je Španovićeva.

Ona je dodala da su uslovi u Birmingemu bili teški, ali da je ona konstantno imala osećaj da samo mora da pruži svoj maksimum.

"Nisam imala moranje da osvojim, već da samo dam sve od sebe. Ispostavilo se da je 6,96 metara najbolje ove godine i da je bilo dovoljno za zlato. Godinama sam se oslobodila osećaja da moram da pobedjujem, ali je tu bila želja da izvučem najbolje iz sebe", rekla je svetska šampionka.

foto: Vladimir Milovanović

Upitana kakva je bila psihološka priprema pred takmičenje i kako pobediti Amerikanku Britni Ris, Španovićeva je kazala da je razmišljala samo o situacijama kada ju je pobeđivala.

"Pre takmičenja sam samo razmišljala o tome kako napasti Ris i kako biti bolji od nje u datom trenutku... Razmišljala sam samo o situacijama gde sam je pobedjivala. Mislim da je ona u mnogoj goroj situaciji od mene, jer ona brani mnogo medalja, a ja jurim titule. Za nijansu sam gladnija uspeha", kazala je svetska šampionka.

foto: Vladimir Milovanović

Njen trener Goran Obradović rekao je da je Španovićeva skakala pod blagom povredom.

"Ivana je imala manjih problema, koje smo mi malo tajili, jer nismo hteli alibi za eventualni neuspeh. Vešto smo prikrivali i samo pojedini su to primetili. Na prvenstvu nije bila sa svojih 100 odsto, ali uspeli smo da sve savladamo. Posle četvrte serije je osetila jak bol u skočnom zglobu i zato smo preskočili petu seriju... Kako bi se ona odmorila i kako bi Ris imala manje vremena da se pripremi. Imaćemo uskoro lekarski pregled, ali blaža je to povreda, brzo ćemo je sanirati", kazao je Obradović.

foto: Vladimir Milovanović

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović čestitao je Španovićevoj osvajanje zlatne medalje.

On je u ime kompanije "Comtrade" srpskoj atletičarki dao premiju od 20.000 evra, dok je Obradoviću udelio 10.000.

kurir.rs / kurir sport

foto: Vladimir Milovanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Evo zašto utakmica između Vojvodine i Zvezde nije derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track