(VIDEO) TO MAJKA JEDNOM RAĐA: Ovo je bio Ajrton Sena, najluđi među najluđima u Formuli 1
Foto: Printscreen

ROĐEN NA DANAŠNJI DAN PRE 58 GODINA

(VIDEO) TO MAJKA JEDNOM RAĐA: Ovo je bio Ajrton Sena, najluđi među najluđima u Formuli 1

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1960. godine u Sao Paulu rođen je Ajrton Sena, jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji.

Na žalost, smrt ga je prekinula u nameri da vanserijski talenat pretoči u veći broj titula.

Kada je nastradao 1. maja 1994. na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli, imao je samo 34 godine i tri titule.

"Biti drugi, znači biti najbolji među gubitnicima", govorio je neverovatni Brazilac i sledeći taj slogan je i živeo.

Vožnju je zavoleo od malena, a kartingom je počeo da se bavi silom prilika. Na to ga je nagovorio otac kada je imao četiri godine, jer je mali Ajrton imao problema sa koordinacijom pokreta. Kao tinejdžer je osvajao nagrade u kartingu, što je bio samo nagoveštaj blistave karijere.

U Formuli 1 je debitovao 1984. godine.

Sena je pažnju svetske javnosti u debitantskoj sezoni privukao na trci u Monaku po kiši, kada je iza sebe ostavio asove poput Rene Arnua, Kekea Rozberga, Nikija Laudu, Najdžela Mensela, Nelsona Pikea...

Zbog te vožnje zaradio nadimak "Kišni čovek", koji je bezbroj puta kasnije opravdao. Niko drugi nije bio tako ludo hrabar da vozi maksimalnim brzinama i kada su staze bile natopljene vodom.

Važio je za vozača bez straha i agresivnog do granice ludila. Zato su mu od starta svi predviđali - ili će postati šampion ili će poginuti. I jedno i drugo se ispunilo.

Prvu pobedu ostvario je 1985. u Portugalu. Sena je u karijeri zabeležio 41. trijumf, a još 39 puta se našao na pobedničkom podijumu.

Legendarni Brazilac je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji "najbržeg cirkusa".

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izleteo sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.

Sena je vozio za ekipe Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Ostali su upamćeni njegovi dueli sa brojnim legendama F1, kao što su Najdžel Mensel, Nelson Pike, ali posebno sa njegovim najljućim rivalom Alanom Prostom.

Iako su neki drugi vozači osvojili više titula, opšte je mišljenje u svetu Formule 1 da se ovakav kao što je bio Ajrton Sena više neće roditi.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zvezda će se ovako pojačati u sledećem prelaznom roku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track