TRČALI IZNAD OBLAKA: Za ovo zaista treba imati hrabrosti!
Foto: Skyrunning Serbia

Počela Skajruning sezona

TRČALI IZNAD OBLAKA: Za ovo zaista treba imati hrabrosti!

Ostali sportovi -

Prva nebeska trka u 2018. godini održana je na novoj lokaciji. Tvrđava Maglič je dočekala blizu 180 planinskih trkača iz šest zemalja koji su na stazi dužine 30 i 44 km preko grebena Stolova i Studene planine trčali do Goča i Dobrih voda, gde je bio cilj.

Po rečima trkača, ovo je pravo otkriće i vrhunska lokacija za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji, staze koje ne treba propustiti. Vrhovi, eksponirani grebeni, vidikovci, divlji konji, srednjevekovna tvrđava, opravdavaju epitet "epskih predela". Opština Kraljevo nudi vanserijske lokacije i svakako da će trka postati tradicionalna.

foto: Skyrunning Serbia

Najbrži u muškoj konkurenciji na 30 km sa 2.200 m uspona bio je Ratko Maksimović iz Beograda, koji je ovu stazu pretrčao za sjajnih 3 sata i 7 minuta. Drugo mesto je zauzeo Dimitar Atanasov iz Bugarske sa vremenom 3 sata i 19 minuta, dok je treće mesto zauzeo takmičar iz Srbije Žarko Ćulibrk sa vremenom 3 sata i 32 minuta.

Kod žena na 30 km najbrža je bila Marija Đorđević iz Beograda sa vremenom 4 sata i 10 minuta. Drugo mesto kod dama je osvojila Marija Sekulović, takođe iz Beograda, sa 19 minuta zaostatka za prvom , dok je trećeplasirana Milica Branković stazu prešla za 10 minuta sporije od drugoplasirane. Trka na 30 km je po pravilima svetske skajraning federacije u formatu skaj klasika i boduje se za nacionalnu Ligu.

foto: Skyrunning Serbia

Trka na 44 km je imala bodovanje za format skaj ultra u okviru godišnjeg bodovanja. Daleko teži tereni i veći uspon za sve takmičare, pravi izazov kroz snežne deonice. Prvo mesto kod muškaraca osvaja Džonatan Krogt iz Holandije sa vremenom 5 sati i 52 minuta, drugo Danijel Lončarević iz Bečeja, 20 minuta iza prvoplasiranog, treći na cilj stiže Milijan Dimitrijević iz Kosjerića sa vremenom 6 sati i 45 minuta. Kod dama prvo mesto osvaja Irena Pavlović iz Beograda sa vremenom 7 sati i 46 minuta. Drugo mesto zauzima Nela Lazarević iz Niša sa zaostatkom od 30 minuta za Irenom, a treća na cilj stiže Sandra Trojanović iz Smedereske Palanke, sa vremenom 8 sati i 27 minuta.

foto: Skyrunning Serbia

Skajraning asocijacija Srbije se zahvaljuje gradu Kraljevu, za podršku i pomoć u organizaciji, kao i svim volonterima koji su doprineli kvalitetu ovog događaja. Sledeća trka je na Staroj planini.

Kurir sport/foto:Skyrunning Serbia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Bruka sa Stolicom, Bruka sa Mažićem i budalaština sa podelom bodova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track