SAŠA LAMPAŠ ZA KURIR: Biću prvak sveta!
Foto: Damir Dervišagić

PAUERLIFTING

SAŠA LAMPAŠ ZA KURIR: Biću prvak sveta!

Ostali sportovi -

Saša Lampaš (24) vicešampion je sveta u pauerliftingu, ne toliko popularnom sportu kod nas.

Ogroman, a skroman momak iz Subotice, otkrio nam je kako je stigao do sporta kojim se bavi, šta je dosad ostvario u karijeri, odnosno koji su mu ciljevi.

- U sportu sam od devete godine, prvi je bio fudbal, pa kik-boks, a pauerliftingom se bavim relativno kratko, neke dve i po godine. Tu su genetske predispozicije koje su mi dalje mogućnost da pravim rezultte kakvi jesu. Proglašen sam za najjačeg čoveka na Balkanu u benč presu i zvanično sam vicešampion sveta. Cilj mi je da izađem na Evropsko prvenstvo ove godine, pošto sam se pre dve godine povredio u Barseloni. Sad želim da uzmem zlato jer sam tamo ostao bez medalje i naravno da plasman na Svetskom prvenstvu popravim. Da posle srebra uzmem zlato! Pauerlifting je ušao u paraolimpijski komitet, a trebalo bi da postane i deo olimpijske porodice. Naravno da želim da se jednog dana pojavim na Olimpijskim igrama. Radiću na tome da se pojavim i da ne obrukam ni državu ni sebe. Bitno je da ovaj sport napreduje i ja hoću da ga promovišem!

foto: Damir Dervišagić

Saša jasno i zrelo gleda na sve što mu se dešava i ističe da je neke stvari odradio brže nego što bi trebalo.

- Sva takmičenja su krajem godine, a bez dobrih priprema od sedam, osam meseci nećeš ništa napraviti. Volim da pogledam trenutno značajne rezultate, ali pre svega gledam sebe i svoje prirpeme. Kad osetim da mogu da izađem na takmičenje, onda izlazim. Tako i pravim ciljeve za sebe. Meni je bitno da obaram svoj najbolji rezultat. Mlad sam, genetski sam ispred ostalih. U ovom sportu se rekordi obaraju tek posle 30 godine, a eto ja sam malo požurio i to uradio nešto ranije. Neke sitne povrede me uče da budem strpljiviji i da ne srljam mnogo.

Mladi sportista ima i sjajnu životnu priču koja pokazuje koliko je atipičan i kako uz dobru organizaciju i volju gotovo ništa nije nemoguće.

- Bio sam Vukovac kroz čitavo školovanje, imao stipendiju odličnog đaka, završio srednju ekonomsku školu Bosa Milićević, a sad sam u Beogradu na poslovnoj školi. Na smeru sam porezi i carine, a kako sam iz Subotice sve se nekako poklopilo. Ostao mi je još jedan ispit i da upišem master studije, pa ću ove godine da upišem najverovatnije još jedan fakultet. Želja mi je da upišem teologiju jer me to baš zanima, mnogo čitam psihologiju, filozofiju i teologiju, a teologija je sveobuhvatna slika toga. Mnogo čitam, prepun sam kjniga - kaže saša, pa otkriva da ima i jednu veliku nedoumicu:

foto: Damir Dervišagić

- Konkretno nisam razmišljao o bogosloviji u Beogradu. Ja iz poštovanja prema ocu s kojim nisam odrastao nosim brojanicu, a zbog porodice u kojoj sam odrastao nosim kurnicu. Meni je vera - vera, nebitno da li je pravoslavna ili katolička. Još ću da vidim gde ću. Pošto sam kršten u katoličkoj crkvi možda ću upisati teologiju u Đakovu, a možda ću i ovde. Vidim da je jedan od većih problema to što se ljudi mrze, a ja nemam predrasuda iako sam iz tog nazovimo ratnog vremena.

Saša nam za kraj otkriva i kako stoji na ljubavnom planu.

- Bio sam dve i po godine u vezi. Raskinuli smo, ali želim da joj zahvalim što je tokom čitavog tog perioda bila moja jedina podrška. Dijana je jedina bila uz mene i kad su kasnile uplate od sponzora, kad nisam dobijao na vreme novac za kartu, za ovo, za ono... Ona je uvek bila tu. Nismo zajedno, ali ja i dalje imam lepo mišljenje o njoj - poručio je Saša.

kurir.rs / Gojko Filipović

foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) UFFFFF, OVO JE BAŠ BOLELO! A i vas će zaboleti, kada budete videli o čemu se radi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track