OD STAMBOL DO BEOGRADSKE KAPIJE: Vučić ispratio bicikliste na putovanje Beograd-Istanbul
Foto: Tanjug / Ivana Radovanov

UVERTIRA ZA POSETU TURSKOJ

OD STAMBOL DO BEOGRADSKE KAPIJE: Vučić ispratio bicikliste na putovanje Beograd-Istanbul

Ostali sportovi -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispratio je četvoro biciklista iz Srbije i Turske koji s Kalemegdana kreću na putovanje do Istanbula povodom njegove predstojeće posete Turskoj.

Vučić je rekao novinarima na Kalemegdanu da ta akcija govori o sve ozbiljnijem i snažnijem povezivanju Srbije i Turske.

On je ispred Stambol kapije na Kalemegdanu srpskim biciklistima poručio da svojim učešćem ne predstavljaju samo sebe, svoj biciklistički klub i biciklistički savez, već celu Srbiju.

"Oni predstavljaju sve one radnike koji su poslednjih godina dobili posao u turskim kompanijama i one koji će tek dobiti posao", kazao je Vučić.

Rekao je da su "prijatelji iz Turske omogućili veliki broj zaposlenih u Srbiji" i da Srbija želi još više turskih investitora i još bliže političke odnose sa tom zemljom.

"Ako bih mogao da kažem da nam je neka zemlja pomogla, naročito posle posete predsednika Erdogana, onda je to Turska. Danas govorimo o otvaranju fabrike u Malom Zvorniku posle ko zna koliko decenija", kazao je predsednik.

On je izjavio da s radošću iščekuje sastanak sa turskim predsendikom i dodao da imaju da razgovaraju o situaciji na Balkanu, dobrim političkim vezama i unapredjenju ekonomske saradnje.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič je izjavio da putovanje četvoro biciklista od Beograda do Istanbula "pokazuje da Srbija i Turska imaju mnogo zajedničkog".

"Sport povezuje ljude i želim da kažem da su Srbija i Turska uvek bile dobri prijatelji i ova vožnja je samo još jedan dokaz za to", kazao je on i dodao da će u Turskoj biti potpisani sporazumi koji će još više učvrstiti tu vezu.

Članica biciklističke četvorke, ;Milica Rakić iz Novog Sada, rekla je da je cilj vožnje spajanje dve zemlje, dva grada - Beograda i Istanbula, i povezivanje prijatelja na dva točka.

Ona je rekla da će to putovanje od 1.200 kilometara trajati devet dana, trasom pored Srebrnog jezera, Zaječara, Pirota, Sofije, zatim Pazardžika, Haskova, Edirne, Čorlua, do Istanbula.

Sponzori putovanja Ouzhana Ermiša, Muhameda Alija Uuza, Aleksandra Mijatovića i Milice Rakić su istanbulska opština Fatih i turska fabrika bicikala "Salkano" (Salcano).

kurir.rs / Beta

foto: Tanjug/Ivana Radovanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track