SVETSKI KUP OPET NA ADI: Stiže 1.000 veslača iz 45 zemalja
Foto: Veslački savez Srbije

VESLAČKI SPEKTAKL

SVETSKI KUP OPET NA ADI: Stiže 1.000 veslača iz 45 zemalja

Ostali sportovi -

Veslački savez Srbije (VSS) na svečanosti u Skupštini grada zahvalio se svima koji su pomogli da se održi Svetski kup prošle godine i najavio ovogodišnje takmičenje od 1. do 3. juna na kojem će učestvovati 1.000 veslača iz 45 zemalja.

"Veslanje je sport sa dugom tradicijom, Svetska federacija osnovana je još 1899. godine, a prvi klub u našoj zemlji osnovan je još 1883. godine u Zrenjaninu. Dve godine kasnije i Novi Sad je dobio veslački klub, a u Beogradu prvi klub, Grafičar, osnovan je 1905. godine. Naš savez je od 1926. godine član Svetske federacije", upoznao je prisutne predsednik VSS Darko Majstorović.

On je podsetio da je na Adi Ciganliji još 1932. godine održano Evropsko prvenstvo.

"Posle toga smo organizovali juniorsko Svetsko 1978. godine, Svetsko za seniore do 23 godine 2003, Svetsko univerzitetsko 2008, Svetski kup 2012, Evropsko 2014, Svetski kup 2017 i sada 2018. Naša velika želja je dobijanje Svetskog prvenstva za seniore i nadam se da ćemo uz pomoć države i Grada uspeti", rekao je Majstorović.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je tek u ministarstvu shvatio značaj veslačkog sporta.

"Velsnaje je sport sa velikom tradicijom, u kojem imamo sve više i više dece. Verujem da ćemo na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovati bar pet veslača više i da neće samo Beđik i Vesić osvajati medalje", rekao je Peruničić.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da su veslanje i sportovi na vodi simboli Beograda.

"Mi smo svi jedna porodica. Ne.možemo da zamislimo Adu bez veslača i kajakaša. Evropsko prvenstvo 2014. godine bilo je jedno od najvažnijih takmičenja u Beogradu ikad. Svetski kup je sjajna promocija grada, a veslanje kao olimpijski sport jeste na visokom nivou, a najveći broj naših sportista koji su završili poznate svetske univerzitete dolazi iz veslanja", rekao je Mladenović.

Zahvalnicu je dobio i Olimpijski komitet Srbije, a na svečanosti je prisustvovao predsednik OKS Božidar Maljković.

kurir.rs / Tanjug

foto: Veslački savez Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KO KAŽE DA SE DELFINI DOBROĆUDNI? Napali surfera jer im je zašao u teritoriju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track