HAMILTON ISKORISTIO POL POZICIJU: Britanac pobedio u trci za Veliku nagradu Španije
Foto: AP

rutinski

HAMILTON ISKORISTIO POL POZICIJU: Britanac pobedio u trci za Veliku nagradu Španije

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja u Barseloni.Britanac je od početka trke u Barseloni bio u prednosti i tako došao do druge pobede u sezoni, a 64. u karijeri kojom je uvećao svoju prednost u generalnom plasmanu.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, dok je pobedničko postolje na trećem mestu kompletirao Maks Ferstapen iz Red Bula.

Četvorostruki šampion sveta u Formuli 1, Sebastijan Fetel iz Ferarija usled lošeg tempa, ali i loših odluka ekipe trku je završio na četvrtom mestu, dok je peti bio Danijel Rikardo iz Red Bula.

Naredna trka šampiona Formule 1 voziće se 27. maja za Veliku nagradu Monaka.

Trka je počela dobro po Fetela koji je na startu obišao vozača Mercedesa Valterija Botasa, a priliku je imao i Kimi Raikonen, ali je njegov sunarodnik uspeo da se odbrani.

U trećoj krivini vozač Hasa Roman Grožan se okrenuo, preprečio stazu, pa su u njega udarili Niko Hukenberg iz Renoa i Pjer Gasli iz Toro Rosa.

Na stazu je potom ušlo vozilo bezbednosti i u narednih šest krugova nije bilo trkanja, da bi pri "letećem startu" sve proteklo mirno.

Prvi na promenu pneumatika otišao je Fetel u 18. krugu, ali se na stazu vratio na sedmo mesto iza Kevina Magnusena iz Hasa.

Dva kruga kasnije, iako je imao dobar tempo, na promenu je otšiao i Botas, delovalo je da će se vratiti ispred Fetela, ali je Nemac u prvoj krivini zaobišao Magnusena i Finca, te tako "izbio" na peto mesto.

Vozač Ferarija Kimi Raikonen bio je drugoplasirani, ali je zbog problema s motorom morao da odustane u 24. krugu.

Pobednik trke je jedini put u boks otišao u 26. krugu, ali se vratio na stazu iza Ferstapena koji je na zamenu guma otišao u 34. krugu.

Vozaču Fors Indije Estebanu Okonu otkazao je bolid u 41. krugu, pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti.

Ferari je to video kao priliku za novu zamenu guma, ali ju je loše odradio, što je prouzrokovalo da Verstapen preuzme treće mesto.

Holandjanin je pri ponovnom startu udario jednog od vozača kog je zaobilazio za ceo krug, medjutim, nije načinio veću štetu na bolidu, pa je uspeo da završi trku.

Do kraja trke za Veliku nagradu Španije Hamilton i Botas imali su apsolutnu kontrolu, Fetel je pritiskao Ferstapena na trećem mestu, ali nije uspeo da ga zaobiđe.

Kurir sport/Beta

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Dva standardna prvotimca odlaze iz Zvezde. Evo ko dolazi umesto njih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track